Перша за 13 років пересадка кісткового мозку дорослій людині від родича здійснена українськими хірургами

UA RU
23 квітня, після успішної пересадки кісткового мозку від родича, 18-річного Олександра Цимбалюка виписали з Київського центру трансплантації кісткового мозку. Остання подібна операція в Україні відбулася ще 2008-го, 13 років тому. Про це на своєму сайті повідомляє МОЗ

Аптечка мовної допомоги

У грудні 2020 року в Олександра Цимбалюка з Прикарпаття лікарі діагностували важку форму апластичної анемії.

Українські хірурги вперше за останні 13 років пересадили кістковий мозок дорослій людині від родича

✅✅✅ Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватися

«Лейкоцити, тромбоцити та гемоглобін були критично знижені: його кістковий мозок не виробляв клітини крові. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку», — йдеться в повідомленні.

Донором для Олександра став його 20-річний брат. 16 березня 2021 року працівники Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» провели забір клітин. А вже 17 березня в Київському центрі трансплантації кісткового мозку після 13-річної перерви відбулася операція з трансплантації кісткового мозку дорослому пацієнту від донора.

23 квітня, на 36-й день після операції, Олександра Цимбалюка виписали додому.

«Київський центр трансплантації кісткового мозку — єдине місце в Україні, де виконували такі операції. Із 2003 року їх зробили 6. Остання — у 2008-му. Далі через відсутність специфічного обладнання змушені були припинити», — повідомляє МОЗ.

Відтоді всі дорослі українці з раком крові та апластичними анеміями, які навіть мали донора серед родичів, змушені були їхати за кордон.

Торік коштом МОЗ за кордон на трансплантацію кісткового мозку відправили 138 дорослих українців. Одна така операція коштувала понад 3,5 млн грн. Нині, повідомляють у відомстві, трансплантації в Україні повністю сплачує МОЗ. Вартість трансплантації кісткового мозку — 1, 36 млн грн. Це майже у 2,5 рази дешевше, ніж вартість закордонної операції.

Нагадаємо, раніше у МОЗ розповіли, що упродовж року в Україні заплановано провести 300 трансплантацій кісткового мозку.

За матеріалами сайту МОЗ

Українські хірурги вперше за останні 13 років пересадили кістковий мозок дорослій людині від родича
Анна Леусголовний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
ПОРЯДОК РЕАЛІЗАЦІЇ ПМГ: ✅ Зміни від 29.03.2021 ✅ Терміни, на які звернути увагу ✅ Принципи співпраці з НСЗУ ✅ Важлива роль класифікаторів ✅ Тарифи на пакети медпослуг

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді