МОЗ змінило кваліфікаційні характеристики лікарів — трансплантолога та хірурга серцево-судинного

У новій редакції МОЗ виклало пункти 82 і 95 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117. Відповідні зміни внесло наказом від 14.01.2021 № 42

⭐ Даруємо журнал ⏩

У підрозділі «Професіонали в галузі лікувальної справи (крім стоматології)» розділу «Професіонали» ДКХП МОЗ виклало в новій редакції кваліфікаційні характеристики лікаря-трансплантолога та хірурга серцево-судинного.

✅✅✅ Довідник кваліфікаційних характеристик

МОЗ змінило кваліфікаційні характеристики лікарів — трансплантолога та хірурга серцево-судинного

МОЗ значно розширило пункт «Повинен знати» в обох кваліфікаційних характеристиках. До того ж окрім загальних вимог до всіх лікарів відповідної спеціальності, МОЗ висунуло вимоги до лікарів вужчого профілю.

Так, у новій редакції ДКХП виписані окремі вимоги до знань умінь і навичок лікаря-трансплантолога, який залучений до трансплантації:

  • нирки
  • підшлункової залози
  • печінки

✅✅✅ Посадова інструкція лікаря-кардіолога: зразок

Окремі вимоги МОЗ висунуло також до знань і вмінь лікаря-хірурга серцево-судинного, який залучений до:

  • операцій —
    • із застосуванням штучного кровообігу
    • з приводу ішемічної хвороби серця
    • з приводу хвороб клапанів серця
    • на магістральних судинах
  • трансплантації серця та лікування серцевої недостатності
  • надання кардіохірургічної допомоги дітям

Особи, які бажають працювати лікарем-трансплантологом, відтепер мають пройти інтернатуру/спеціалізацію з «Хірургії» або «Урології» або «Дитячої хірургії» з подальшою спеціалізацієюза фахом «Трансплантологія» або отримати диплом Європейської ради з хірургії (European Board of Surgery) за фахом «Трансплантаційна хірургія» (Transplant Surgery).

До роботи на посаді лікаря-трансплантолога і лікаря-хірурга серцево-судинного допускаються лікарі країн-членів Організації економічного співробітництва та розвитку, які виконали вимоги МОН до визнання іноземних документів про освіту.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов заявляв, що Україна потребує не менше 500 трансплант-координаторів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
36960

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
92357

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді