МОЗ представило план дій щодо фінансування охорони здоров’я у 2021 році

Наступного року міністерство пропонує реалізувати Програму медичних гарантій, яка б гарантовано забезпечила надання відповідних медичних послуг, зокрема з первинної, екстреної допомоги, невідкладної медичної допомоги в умовах стаціонарів та допомоги онкохворим

Як директору КНП заощадити за допомогою аутсорсингу

Зокрема, у бюджетному запиті на 2021 рік МОЗ закладає на потреби первинної медичної допомоги 3,5 млрд грн, а на потреби вторинної і третинної медичної допомоги близько 160 млрд грн. Окрім того, міністерство ініціює 15,08 млрд грн на вакцини проти COVID-19 і збільшення видатків на розвиток трансплантації в Україні до 595,5 млн грн.

У 2020 році на операції з пересадки органів було заплановано 112 млн грн, і ця сума станом на сьогодні майже вичерпана. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що залишилося 8 млн грн, які МОЗ передало в резерв. На них розраховують здійснити першу в історії України пересадку легень, також запланована трансплантація кісткового мозку. Уже зараз помітний дефіцит коштів, тому на наступний рік МОЗ заклало більшу суму видатків.

МОЗ представило план дій щодо фінансування охорони здоров’я у 2021 році

Для цього, за словами Максима Степанова, необхідно активно залучати недержавні шляхи фінансування:

  • стимулювати розвиток добровільного медичного страхування
  • активно залучати кошти місцевого бюджету для надання окремих видів медичної допомоги та розширення бази платних послуг

Окрім того, МОЗ пропонує забезпечити більш дієвий контроль за якістю медичної допомоги, впровадження нових медичних стандартів і клінічних протоколів надання медичної допомоги, залучити громадський контроль. Цей комплекс заходів дасть змогу побудувати модель системи охорони здоров’я справді орієнтованої на пацієнта та його потреби з одного боку, та лікаря і медичних працівників з іншого.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді