Всесвітній день зору — 8 жовтня 2015 року!

Всесвітній день зору відзначається у другий четвер жовтня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я. У 2015 році свято припадає на 8 жовтня. Тож протягом 5-9 жовтня у всіх регіонах України проходять профілактичні заходи, спрямовані на раннє виявлення захворювань очей

Всесвітній день зору відзначається у другий четвер жовтня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я. У 2015 році свято припадає на 8 жовтня. Тож протягом 5-9 жовтня у всіх регіонах України проходять профілактичні заходи, спрямовані на раннє виявлення захворювань, а також санітарно-просвітницька робота серед населення.

У рамках реалізації Глобальної програми в боротьбі зі сліпотою «Зір 2020: Право на зір». Всесвітній день зору передбачає збільшення уваги до проблем сліпоти, порушень зору та реабілітації людей з порушеннями зору.

Структура первинної інвалідності по зору в Україні в 2014 році була представлена наступними офтальмопатологіями:

  • наслідки травм ока та орбіти — 19,2 %;
  • захворювання очного дна — 17,3 %;
  • глаукома — 15 %;
  • міопія — 12 %;
  • атрофія зорового нерва — 8,9 %;
  • уроджені вади органу зору — 6,8 %;
  • патологія рогівки — 4,4 %.

Більшість випадків розвитку короткозорості, настання інвалідності внаслідок глаукоми, захворювань сітківки можна попередити завдяки дотриманню зорової гігієни, ранній діагностиці захворювань, своєчасному лікування захворювань, моніторингу перебігу хвороби. Негайно звертайтесь до лікаря, якщо ви скаржитесь на появу мушок перед очима, випадіння в полі зору, затуманення або погіршення зору, викривлення прямих ліній, часту зміну окулярів.

Протягом 5-9 жовтня у всіх регіонах відбуваються профілактичні заходи, що спрямовані направлені на раннє виявлення захворювань очей, санітарно-просвітницька робота серед населення тощо.

Зокрема, у місті Києві:

1. 05.10 по 09.10 15 Олександрівська міська клінічна лікарня проведе консультації для пацієнтів з порушенням зору щодо катаракти та макулодистрофії сітківки. Спілкуватимуться з пацієнтами співробітники кафедри офтальмології НМУ імені О. О. Богомольця та зав. офтальмологічним відділенням.

3. У Київській міській клінічній лікарні №9, на базі Київського міського центру діагностики та лікування судинно-дистрофічних захворювань ока та офтальмологічного відділення 09.10.15р. о 12.00 прочитають лекцію для пацієнтів «Вікові захворювання сітківки»; на базі офтальмологічного відділення 10.10.15 з 09.00 до 15.00 співробітниками кафедри НМУ імені О.О.Богомольця та зав. офтальмологічним відділенням буде проведено консультативний огляд пацієнтів з патологією органу зору.

5. Київська міська клінічна офтальмологічна лікарня «Центр мікрохірургії ока» 08.10.15 та 09.10.15р. проведе огляд пацієнтів з патологією органу зору на базі консультативної поліклініки.

6. Київська міська клінічна лікарня №8, на базі офтальмологічного відділення 08.10.15 р. проведе профілактичний огляд співробітників лікарні та допоміжних служб.

7. Київська міська студентська лікарня 07.10 та 08.10.15р. здійснить профілактичний огляд студентів по виявленню аномалій рефракції та їх корекції.

Днями в Києві та Запоріжжі відбулись науково-практичні конференції «Інновації в офтальмології» та «Актуальні питання офтальмології», під час роботи яких обговорювались новітні методи діагностики, лікування та профілактики найнебезпечніших захворювань органа зору.

Будьте уважні до свого здоров’я! 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді