Для первинки по-новому розподілили кошти на четвертий квартал 2018 року

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про внесення змін до Держбюджету стосовно перерозподілу коштів на фінансування закладів первинної медичної допомоги на четвертий квартал цього року.

Мова йде про ті заклади охорони здоров’я первинної ланки, котрі не уклали договорів з Нацслужбою здоров’я. Відповідно до цього рішення з програми капітації на програму субвенції переведено 1 млрд 36 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на покриття нагальних потреб закладів охорони здоров’я та виплату заробітної плати медичному персоналу.

Наразі справа за місцевими радами. Вони повинні внести відповідні зміни до своїх бюджетів, після чого заклади первинної ланки, котрі ще не долучились до реформи, зможуть отримувати фінансування за механізмом субвенції.

Нагадаємо, що відповідно до концепції реформування системи фінансування закладів первинної ланки медичної допомоги, субвенція була передбачена лише на перше півріччя 2018 року. А вже з 1 липня ті заклади, які підписали договори з НСЗУ до початку червня, почали фінансуватися за системою капітації. Таким закладам Служба здійснює пряму оплату за надані пацієнтам послуги. Загальна сума коштів, яка надійшла на рахунки медзакладів за новою моделлю фінансування, подекуди вдвічі перевищує відповідні суми при оплаті за субвенцією. Загальна сума виплат, яку здійснила НСЗУ за надані пацієнтам послуги за три місяці, склала 819,8 млн грн.

До кінця 2018 року договори з Нацслужбою здоров’я повинні підписати усі заклади первинної ланки медичної допомоги. Уже з початком 2019 року вони почнуть отримувати оплату відповідно до розрахованих тарифів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді