Належна аптечна практика як гарантія якості лікарських засобів

Під час дискусії на базі ДП «Державний експертний центр МОЗ України» був схвалений базовий документ розробки стандартів Належної аптечної практики в Україні, яка сприятиме поліпшенню якості фармацевтичних послуг.

Настанова з Незалежною медичної практики (НАП) була прийнята майже 20 років тому Міжнародною фармацевтичною організацією. НАП є важливою складовою системи управління якістю всього циклу обігу лікарських засобів, адже гарантує контроль якості, належного виготовлення, відпуску та застосування лікарських засобів.

Настанова з Належної аптечної практики — це комплекс рекомендацій, що стосуються постачання, зберігання та застосування лікарських препаратів, речовин та виробів медичного значення.

На базі ДП «Державний експертний центр МОЗ України» була проведена дискусія щодо проекту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Настанови «Лікарські засоби. Належна аптечна практика», під час якої обговорювались питання впровадження НАП в Україні. В результаті настанова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародної фармацевтичної федерації «Належна аптечна практика: Стандарти якості аптечних послуг» 2011 року була схвалена як базовий документ рекомендаційного характеру для розробки в Україні стандартів акредитації (стандартів належної аптечної практики).

Сподіваємось, що запровадження Належної аптечної практики в Україні сприятиме поліпшенню якості фармацевтичних послуг та системи управління всього циклу обігу лікарських засобів в цілому.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді