Міністр охорони здоров’я України розповіла про роль та місце лікаря в сучасному світі

Раїса БОГАТИРЬОВА провела відкриту онлайн-лекцію для медичних студентів та ознайомила майбутніх лікарів з перевагами та труднощами цього відповідального фаху.

Сьогодні у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулась відкрита онлайн-лекція Міністра охорони здоров’я України Раїси БОГАТИРЬОВОЇ. Тема  лекції — роль та місце лікаря в сучасному світі.

Раїса БОГАТИРЬОВА зазначила, що медичні працівники — це стратегічний капітал будь-якої країни. У розвинутих країнах світу більше 70% всіх ресурсів системи надходять на забезпечення медичних кадрів, що безумовно вказує на престижність професії лікаря. За даними опитування у США та Німеччині лікар очолює список найпрестижніших професій . В Україні ж професія медика входить у топ 10.

За статистичними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) на сьогодні у світі працює 59 мільйонів лікарів. У Австралії частка медичних працівників на 10 тисяч населення складає 37%; у Європі в середньому 33,3% населення; в Африці — 2,5%. В Україні на сьогодні це 27,3%.

Також Міністр охорони здоров’я України зазначила, що сьогодні на відкритті нової сесії парламенту Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ  наголосив, що очікує від Верховної Ради прийняття не пізніше грудня цього року закону про заклади охорони здоров’я, які підвищать якість та доступність медичної допомоги. Також президент попросив депутатів внести зміни до цьогорічного державного бюджету і передбачити в ньому кошти на виплату надбавок лікарям екстреної медичної допомоги.

Окрім цього, відповідаючи на питання слухачів, Раїса БОГАТИРЬОВА торкнулася питання загальнообов’язкового медичного страхування. Систему планують ввести у 2015 році, а вже зараз сформувати законодавче підґрунтя.

На завершення Міністр охорони здоров’я побажала студентам успіху у навчанні та подальшій роботі, а також дала кілька настанов: навіть за межами медичного закладу лікар не має права відмовити у допомозі; знання іноземної мови є обов’язковим для кожного медичного працівника; лікар мусить пропагувати здоровий спосіб життя власним прикладом; лікар та держава — партнери. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді