Прем’єр-міністр України взяв під особистий контроль ситуацію на фармацевтичному ринку

Зокрема, Прем’єр-міністр України повідомив, що 9 квітня 2014 року Уряд ухвалив постанову, якою затверджено перелік виробів медичного призначення, щодо яких застосовується 7% ставка ПДВ (цей документ буде оприлюднено найближчим часом).

9 квітня 2014 року у Кабінеті Міністрів України відбулась нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Арсенія ЯЦЕНЮКА. Головною темою наради стала ситуація, яка склалась на фармацевтичному ринку України після ухвалення Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 № 1166-VII.

Внаслідок змін оператори ринку і контролюючі органи не мають єдиного розуміння порядку нарахування ПДВ. Ця проблема зараз є надзвичайно актуальною, адже вже понад тиждень ліки не розмитнюються, їх імпорт паралізовано.

Водночас, аптечні заклади не мають адекватного роз’яснення від органів влади щодо порядку нарахування ПДВ на ліки, які підлягають державному регулюванню націнок та входять до Обов’язкового мінімального асортименту та Національного переліку — тобто препаратів, життєво необхідних для пацієнтів. Не менш складна ситуація склалася із медичними виробами внаслідок відсутності затвердженого КМУ переліку виробів медичного призначення, щодо яких застосовується 7% ставка ПДВ. Таким чином, фармацевтичний ринок країни опинився на межі колапсу, а медикаментозне забезпечення населення — під прямою загрозою.

Арсеній ЯЦЕНЮК запевнив, що докладе максимум зусиль для того, щоб вирішити цю ситуацію. Зокрема, Прем’єр-міністр України  повідомив, що 9 квітня 2014 року Уряд ухвалив постанову, якою затверджено перелік виробів медичного призначення, щодо яких застосовується 7% ставка ПДВ (цей документ буде оприлюднено найближчим часом).

Крім того, Арсеній ЯЦЕНЮК звернувся до керівників центральних органів виконавчої влади із вимогою уважно читати роз’яснення, які надають їх підлеглі, — адже роз’яснення, що були надані у листах Міністерства доходів і зборів України від 04.04.2014 № 7860/7/99-99-19-04-02-17 та № 7822/7/99-99-19-05-01-17, жодним чином не прояснюють суб’єктам господарювання ситуацію щодо нарахування ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді