Як оплачувати роботу медичних працівників в нічний час, неробочі та святкові дні

МОЗ разом із Профспілкою охорони здоров’я України в листі від 23.05.2014 № 10.03.68/14230 надали роз’яснення стосовно правомірності залучення медичних працівників первинної ланки до чергувань удома, роботи в нічний час, неробочі та святкові дні.

У зв’язку із надходженням численних запитів від медичних працівників закладів охорони здоров’я щодо правомірності залучення медичних працівників первинної ланки до чергувань вдома, роботи у нічний час, неробочі та святкові дні та оплати праці під час виконання вимог спільного наказу Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства охорони здоров’я України № 1095/955/119 від 28.11.2012 «Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та прокуратури України при встановлені факту смерті людини» (далі — Спільний наказ) Міністерство охорони здоров’я України разом із Профспілкою працівників охорони здоров’я України роз’яснюють.

Виконання вимог Спільного наказу щодо виїзду лікарів на місце події у разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку для констатації факту смерті має покладатися на заклади охорони здоров’я, що функціонують у цілодобовому режимі.

Завдання та обов’язки лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі — ЦПМСД) передбачають надання медичної допомоги прикріпленому населенню. Крім того, ЦПМСД працюють за шестиденним робочим тижнем і не належать до закладів охорони здоров’я із цілодобовим режимом роботи, у зв’язку з чим залучення лікарів цих закладів охорони здоров’я до чергувань у нічний час та роботи у неробочі та святкові дні є порушенням правил внутрішнього трудового розпорядку та трудового законодавства.

У разі організації чергувань лікарів за графіком у нічний час, неробочі та святкові дні, а також їх виїздів на місце події відпрацьований час слід розділяти на такий, що виконується в межах місячної норми робочого часу, та роботу в надурочний час (понад місячну норму робочого часу).

Якщо лікарів викликають в межах місячної норми робочого часу як у денний, так і в нічний час, то додатковій оплаті підлягають тільки години роботи у нічний час. При залученні лікарів до роботи понад місячну норму їх робочого часу оплачується весь фактично відпрацьований понад встановлену норму час у подвійному розмірі годинної ставки працівника (ст. 106 КЗпП України). При цьому компенсацію надурочних робіт шляхом надання працівнику відгулу законодавство не допускає.

Виконання зазначеної роботи у неробочі та святкові дні в межах місячної норми робочого часу оплачується у розмірі годинної або денної ставки зверх окладу та у розмірі подвійної годинної або денної ставки за фактично відпрацьований час, якщо робота проводилась понад місячну норму робочого часу (ст. 107 КЗпП України). У цьому випадку за бажанням працівника йому може бути наданий інший день відпочинку.

На час відсутності лікаря на основній роботі у зв’язку з викликом на місце події у разі смерті людини виконання його обов’язків покладається на інших лікарів з оплатою за фактично відпрацьовані додатково години.

Разом з тим лист від 14.10.2010 № 10.03.68./39/829 та № 01-01 МОЗ України разом із Профспілкою охорони здоров’я України просять у роботі не використовувати.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді