Гігієнічні умови праці медичного персоналу

Гігієнічні умови праці медичного персоналу відрізняються особливо суворими вимогами щодо дотримання санітарно-епідемічного режиму у медичному закладі на кожному етапі роботи

Першочерговою вимогою до гігієни праці медичного персоналу є носіння спеціального одягу та використання засобів індивідуального захисту:

  • Фартух з водонепроникного матеріалу
  • Шапочка
  • Захисні окуляри
  • Вологостійке взуття.

Якщо під час виконання службових обов’язків працівник вимушений використовувати дезінфекційні речовини, він повинен надягнути респіратор, щоб уникнути негативного впливу засобів на органи дихання.

Комплекти змінного одягу для медичних працівників надають з розрахунку – окремий чистий комплект щодня. Цей одяг зберігають в індивідуальних шафах, де особистий і і робочий одяг не контактують між собою. Ще одна важлива умова – у медичного працівника повинен бути доступний комплект змінного одягу на випадок екстреного забруднення.

Гігієнічні умови праці медичного персоналуЧитайте: "Табель оснащення центру первинної медико-санітарної допомоги"

  

Гігієна рук 

Нігті медичних працівників коротко підстригають, лак і накладні нігті використовувати заборонено.  Під час гігієнічної обробки рук на зап’ястках і пальцях не має бути ніяких прикрас чи аксесуарів, тому перед процедурою знімають годинники, браслети  та ін.

!Важливо: Будь-які процедури з медичним інструментарієм проводять лише в медичних рукавичках.

Проведення дезінфекції, ПСО та стерилізації

Персонал, залучений до проведення дезінфекції, ПСО та стерилізації (включно з працівниками, які займаються прибиранням і технічним обслуговуванням), має регулярно проходити навчання щодо вимог процесу стерилізації.

Під час проведення цих процедур суворо заборонено палити, їсти чи вживати напої тощо.

Гігієнічні умови праці медичного персоналуЧитайте: "Форма 112/о: история развития ребенка"

Прийняття на роботу   

Новоприйнятий на роботу медичний працівник повинен пройти інструктаж з охорони праці в лікарні стосовно його професійних обов’язків.

 Окрім того персонал повинен проходити медичні огляди:

  • Попередній – до прийняття на роботу;
  • Періодичний – один раз на рік;
  • Позачерговий – у разі епідемічної ситуації.

 Запобігання інфікуванню медичних працівників

Для своєчасного виявлення у персоналу гнійно-запальних захворювань шкіри рук та безсимптомного бактеріоносійства Staphylococcus aureus проводять щоденний огляд.  Про будь-які обставини, які можуть бути причиною мікробної контамінації медичних виробів або джерелом інфекції для інших працівників.

Гігієнічні умови праці медичного персоналуЧитайте: "Юридична відповідальність медичних працівників: види, принципи відшкодування шкоди"

Працівників, у яких виділено з носоглотки метицилін (оксацилін) резистентний штам Staphylococcus aureus (MRSA), необхідно лікувати антимікробними препаратами з урахуванням чутливості до них мікроорганізмів.

Медичний персонал, що є бактеріоносієм штамів MRSA, до закінчення повної санації та отримання негативних результатів бактеріологічних досліджень у приміщення стерильних зон не допускають. У не стерильних зонах такий медичний персонал обов’язково надягає захисні маски.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді