Присвоєння звання «лікар-спеціаліст»

З яких підстав медичному працівнику відмовляють у присвоєнні (підтвердженні) звання «лікар-­спеціаліст»? На яких посадах працюють особи, яким відмовлено у присвоєнні (підтвердженні) цього звання? Як атестуватися лікарю, який відпрацював на відповідній посаді менше року? Дізнайтеся у статтті!

Особа з вищою медичною освітою може обіймати лікарську посаду у закладі охорони здоров’я  лише в тому випадку, якщо їй присвоєно звання «лікар-спеціаліст» за конкретною лікарською спеціальністю. Порядок присвоєння такого звання зафіксований в Положенні про порядок проведення атестації лікарів, затвердженому наказом МОЗ України від 19.12.1997 № 359. Атестацію претенденти на отримання такого звання проходять на базі структурних підрозділів при місцевих державних адміністраціях. Рішення про присвоєння такого звання приймає атестаційна комісія.

Присвоєння звання «лікар-спеціаліст»Читайте: "Документи для атестації лікарів"

Який орган проводить атестацію на присвоєння звання «лікар-спеціаліст»

Для проведення атестації на присвоєння звання «лікаря-спеціаліста» ф  ахівцям медико­профілактичного спрямування створюють атестаційні комісії. Такі комісії існують при МОЗ України, Міністерстві охорони здоров’я АР Крим та на всіх рівнях виконавчої влади.

Хто підлягає атестації на присвоєння звання «лікар-спеціаліст»

Рішення про присвоєння звання «лікар-спеціаліст» приймає атестаційна комісія після перевірки теоретичних знань та практичних навичок особи. 

Підставою для відмови в присвоєнні звання може бути:

  • недостатній рівень теоретичних знань, передбачених програмою підготовки спеціалістів;
  • недостатній рівень практичної підготовки особи, яка атестується;
  • низький рівень володіння сучасними діагностичними та лікувальними методиками, знання засад профілактики захворювань за окремим напрямком медичної діяльності.

У випадку, якщо особа не здобула звання «лікар-спеціаліст» з певної лікарської спеціальності, вона допускається до посади молодшого спеціаліста з медичною освітою. Дана норма внесена до пункту 9 розділу ІІ Наказу № 195. Законодавчими актами прописана процедура оскарження рішення атестаційної комісії про відмову в присвоєнні звання «лікар-спеціаліст». Слід пам’ятати, що Центральна атестаційна комісія не оскаржує рішень, прийнятих комісіями інших рівнів.

Присвоєння звання «лікар-спеціаліст»Читайте: "Карта амбулаторного больного: тонкости заполнения формы № 025/о"

За яких умов фахівець звільняється від чергової атестації

Нормативними актами передбачена можливість звільнення фахівця, якому раніше вже була присвоєна кваліфікаційна категорія, від переатестації. Категорію в такому випадку підтверджують за поданням керівника закладу:

  • якщо фахівець пропрацював на відповідній посаді менше одного року;
  • якщо це одинока мати чи батько, що виховує дітей, вік яких не перевищує 14 років;
  • якщо це вагітна жінка чи особа, яка доглядає виховує дитину-інваліда, інваліда дитинства.

Певні нюанси виникають в ситуації, коли фахівець працює на посаді менше одного року. Термін атестації на присвоєння звання «лікар-спеціаліст» їм відтерміновують на певний час згідно з наказом, виданим по вищому медичному закладу за поданням керівника закладу, в якому працює лікар. 



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді