Право лікаря отримувати пенсію за вислугу років і одночасно працювати викладачем

Теми:
Лікар відпрацював на посаді 25 років і отримав пенсію за вислугу років. Чи може він працювати у медичному училищі на посаді викладача хірургічних дисциплін та водночас отримувати пенсію?

Вказане питання врегульоване Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV«Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII (далі — Закон про пенсійне забезпечення) та постановою Кабінету Міністрів України «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.1993 № 909 (далі — Постанова № 909).
Відповідно до положень зазначених нормативних актів пенсія за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я і соціального захисту призначається за наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років.
Право на пенсію за вислугу років у охороні здоров’я мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) лікарняних та амбулаторно-поліклінічних закладів, лікувально-профілактичних закладів особливого типу, лікувально-трудових профілакторіїв, закладів швидкої та невідкладної медичної допомоги, закладів переливання крові та охорони материнства і дитинства, санаторно-курортних закладів, установ із проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Державної санітарно-епідеміологічної служби України та територіальних органів Державної санітарно-епідеміологічної служби України (щодо працівників, які не є державними службовцями), діагностичних центрів, медико-соціальних експертних комісій, бюро судово-медичної експертизи, незалежно від форми власності або відомчої належності таких закладів.
Щодо працівників закладів освіти, то законодавством визначено і право на пенсію за вислугу років працівників, які працюють на посадах викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів, якими, зокрема, є і медичні училища та коледжі (І-ІІ рівнів акредитації).
Відповідно до пункту 4 примітки Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого Постановою № 909 (далі — Перелік № 909), при призначенні пенсії за вислугу років зазначеним у цьому переліку особам допускається підсумовування стажу за періоди їх роботи у закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.
Проте згідно зі статтею 7 Закону про пенсійне забезпечення пенсія за вислугу років призначається лише за умови залишення роботи, яка дає право на таку пенсію. Якщо пенсіонер, якому призначено пенсію за вислугу років, у подальшому влаштовується на роботу, що дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії призупиняється на весь час роботи.
Тобто особа, якій призначено пенсію за вислугу років, не має права отримувати таку пенсію, одночасно працюючи на посадах у закладах і установах, зазначених у всіх розділах Переліку № 909 (розділ 1 «Освіта», розділ 2 «Охорона здоров’я» та розділ 3 «Соціальний захист»).

Сергій КУБАНСЬКИЙ, 

заступник голови Ради Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді