Враховуючи Додаток 47 наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 23 лютого 2000 р. № 33 (далі — Наказ № 33) та відповідно до Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) до штату кухонь і їдалень може бути внесено такі посади:
- Шеф-кухар (з кодом КП 5122);
- Кухар (5122);
- Кухонний робітник (9132);
- Мийник посуду (9132);
- Офіціант (5123);
- Молодша медична сестра-буфетниця (5132);
- Сестра-господиня їдальні (4131);
- Пекар (7412).
Крім того, як свідчить практика, згідно з умовами, визначеними у пункті 2 Наказу № 33, до штатних розписів лікувально-профілактичних закладів іноді вносять посаду «Сестри медичної з дієтичного харчування» (3231). У той же час звертаємо увагу, що професійну назву роботи «Чистильника плодоовочів та картоплі», яка визначена у Наказі № 33, у КП не передбачено.
Звертаємо увагу на те, що структуру та правила розроблення змісту розділів посадової (робочої) інструкції визначено у Загальних положення Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 1, розділи 1, 2), де обов’язковою нормою є:
- затвердження посадової (робочої) інструкції керівником підприємства (або іншою уповноваженою особою);
- погодження робочої інструкції з профспілковим комітетом;
- ознайомлення працівника під розпис з посадовою (робочою) інструкцією.
Норма щодо попереднього погодження посадової (робочої) інструкції працівника з представником юридичної служби підприємства, його безпосереднім керівником тощо Загальними положеннями не регламентується і визначається підприємством самостійно.
У наших наступних номерах ви знайдете зразки типових посадових (робочих) інструкцій працівників кухонь та їдалень у лікувально-профілактичних закладах.