27 грудня 2018 року затвердили Постанову КМУ № 1164 «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів» (Далі — Постанова № 1164).
Документ визначає критерії, відповідно до яких надалі буде провадитись контроль наявності ризиків у сфері санітарного та епідеміологічного благополуччя населення. Перелік критеріїв ризику розширили й тепер ступінь ризику будуть оцінювати в балах. Від результатів цього оцінювання залежатиме періодичність планових перевірок медичного закладу Держпродспоживслужбою.
Читайте: "Нові критерії ризику, за якими визначають періодичність перевірок клінік"
Критерії оцінки ступеня ризику
На ступінь ризику в сфері санітарного та гігієнічного благополуччя відповідно до постанови № 1164 впливають наступні критерії:
- напрям діяльності, яким займається суб’єкт господарювання протягом останніх двох років до планового періоду;
- діяльність, яка може чинити шкідливий вплив як на зовнішнє середовище, так і на здоров’я людей;
- діяльність, спрямована на обслуговування населення;
- випадки гострих кишкових захворювань, отруєнь, смерті людей, причиною яких стала діяльність суб’єкта господарювання;
- випадки недотримання вимог чинного законодавства в сфері санітарного законодавства (в ході перевірок виявлені відхилення в результатах лабораторно-інструментальних досліджень);
- випадки випуску неякісної чи небезпечної продукції;
- наявність скарг стосовно недотримання вимог санітарного законодавства.
Кожний з перерахованих вище критеріїв передбачає нарахування певної кількості балів.
Бальна система оцінки критеріїв ризику
Принцип нарахування балів за затвердженими критеріями, залежно від виду діяльності, наведемо нижче.
Критерій | Кількість балів |
Забезпечення питною водою населення, чисельність якого перевищує 100 тис. осіб (включно) | 41 |
Забезпечення питною водою населення, чисельність якого складає від 20 до 100 тис. осіб (включно) | 21 |
Забезпечення питною водою населення, чисельність якого не перевищує 20 тис. осіб (включно) | 10 |
Не займається такою діяльністю | 0 |
Скидає стічні води у поверхневі водні об’єкти, котрі належать до І категорії водокористування | 41 |
Скидає стічні води у поверхневі водні об’єкти, котрі належать до ІІ категорії водокористування | 21 |
Не скидає стічні води | 0 |
Займається діяльністю, направленою на виховання та навчання дітей в дошкільних та загальношкільних навчальних закладах | 41 |
Займається діяльністю, направленою на виховання та навчання дітей в закладах, де діти перебувають не довше трьох годин, позашкільних закладах, навчально-виробничих комбінатах та ін. | 10 |
Не займається навчанням та вихованням дітей | 0 |
Діяльність для оздоровлення та відпочинку дітей | 41 |
Діяльність для оздоровлення дорослих та відпочинку дітей | 21 |
Діяльність для відпочинку дорослих | 10 |
Не займається подібною діяльністю | 0 |
Провадить надання стаціонарного виду допомоги | 36 |
Провадить надання амбулаторного виду допомоги | 16 |
Під час надання медичної допомоги використовує джерела іонізуючого (неіонізуючого) випромінювання | 16 |
Під час надання медичної допомоги не використовує джерела іонізуючого (неіонізуючого) випромінювання | 5 |
Не надає медичну допомогу населенню | 0 |
Якщо діяльність підприємства супроводжується викидами шкідливих речовин в атмосферу, бали нараховують залежно від класу небезпеки за санітарною класифікацією. Максимальне число балів за цим критерієм – 36. 41 бал присвоять, якщо діяльність підприємства пов’язана з використанням радіаційно-ядерних технологій.
Читайте: "Профілактика грипу й ГРВІ в медзакладі: приклад наказу та рекомендації"
Визначення ступеня ризику
Підрахувавши кількість балів, отриманих після аналізу критеріїв ризику від провадження господарської діяльності у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, медичний заклад автоматично потрапляє в одну з трьох груп ризику.
Кількість балів | Ступінь ризику |
Від 41 до 100 балів | Високий |
Від 21 до 40 балів | Середній |
Від 0 до 20 балів | Незначний |
Читайте: "Колективний договір у КНП: навіщо і як укладати"
Визначення частоти перевірок
Частота планових перевірок у сфері санепідблагополуччя населення напряму залежить від групи ризику, до якої потрапить суб’єкт господарювання.
Ступінь ризику | Частота здійснення перевірок |
Високий | Одна перевірка на два роки (не частіше). |
Середній | Одна перевірка на три роки (не частіше). |
Незначний | Одна перевірка на п’ять років (не частіше). |
Ті суб’єкти господарювання з групи середнього ризику, які протягом останніх шести років працювали без порушень вимог законодавства в частині санітарного та епідеміологічного благополуччя, уникнуть чергової перевірки протягом терміну, який у 1,5 рази довший від того, який визначений для їх групи ризику. Ці ж правила актуальні й для суб’єктів господарювання, віднесених до групи незначного ризику. Якщо ж суб’єкти господарювання з групи незначного ризику протягом останніх десяти років працювали без порушень вимог законодавства в частині санітарного та епідеміологічного благополуччя, уникнуть чергової перевірки протягом терміну, який у 1,5 рази довший від того, який визначений для їх групи ризику.