Посадова інструкція лікаря-хірурга-проктолога: скачайте зразок

Ознайомтеся з вимогами до лікаря-хірурга-проктолога вищої кваліфікаційної категорії проктологічного відділення, скачайте зразок його посадової інструкції та використовуйте в роботі ЗОЗ

Посада лікаря-хірурга-проктолога вищої кваліфікаційної категорії належить до посад професіоналів у галузі медицини. Мета роботи лікаря-хірурга-проктолога вищої кваліфікаційної категорії — надавати пацієнту висококваліфіковану спеціалізовану консультативну та лікувально-діагностичну медичну допомогу за проктологічних захворювань. 

✎ Лікар-рентгенолог класифікатор професій  код КП  2221.2  

Семінари та вебінари для медиків

Лікар-хірург-проктолог — посадова інструкція 

Посадова інструкція лікаря-хірурга-проктолога

Скачати зразок

Функціональні обов’язки хірурга-проктолога

Під час виконання посадових обов’язків лікар-хірург-проктолог: 

  • Опитує пацієнта, вивчає історію хвороби, анамнез життя, зокрема історії минулих хірургічних втручань, визначає ліки, які пацієнт приймає або припинив приймати, на які має алергію тощо.
  • Здійснює ректальні дослідження, візуалізацію, щоб виявити причини захворювань або новоутворень товстої, худої та клубової кишки, заднього проходу, тазового дна, промежини та крижово-куприкової ділянки, установлює попередній діагноз.
  • Визначає обсяги лабораторних та інструментальних обстежень, за потреби направляє пацієнтів на консультації до лікарів інших спеціальностей.
  • Інтерпретує результати оглядів, лабораторних та інструментальних досліджень пацієнтів і встановлює остаточний діагноз.
  • Розробляє план лікування, призначає ліки, зокрема знеболювальні, лікувальне харчування та немедикаментозне лікування — фізіотерапевтичні методи, лікувальну фізкультуру тощо.
  • Контролює процес, ефективність та безпеку лікування, за потреби вносить зміни у план лікування, визначає необхідність додаткових методів обстеження.
  • Визначає медичні показання та протипоказання для хірургічних втручань і маніпуляцій на товстій, худій та клубовій кишці, задньому проході, тазовому дні, промежині та крижово-куприковій ділянці.
  • Розробляє план підготовки пацієнтів до хірургічних втручань, діагностичних і лікувальних маніпуляцій.
  • Здійснює хірургічні втручання, забезпечує після них догляд та відстежує стан.
  • Оцінює результати лікування, профілактує або лікує ускладнення, побічні дії, небажані реакції, зокрема непередбачені, що виникли внаслідок хірургічних втручань та маніпуляцій.
  • Надає медичну допомогу за невідкладних станів, у надзвичайних ситуаціях тощо.
  • Визначає заходи медичної реабілітації, контролює їхню ефективність, зокрема під час реалізації індивідуальних програм реабілітації, за потреби коригує призначення.
  • Консультує пацієнтів щодо лікувального харчування, післяопераційних фізичних навантажень тощо для швидшого та ефективнішого відновлення.
  • Бере участь у дослідницьких проєктах, мета яких поліпшити діагностику та лікування проктологічних захворювань, зокрема проводить клінічні випробування, аналізує стани пацієнтів та публікує результати досліджень у медичних журналах.
  • Веде медичну документацію, при цьому дотримує правил і термінів.

На посаду лікаря-хірурга-проктолога вищої кваліфікаційної категорії призначають особу, яка має вищу освіту другого рівня за ступенем магістра в галузі знань «Охорона здоров’я» за спеціальністю «Медицина»; пройшла інтернатуру за спеціальністю «Хірургія» з наступною спеціалізацією «Проктологія»; виконує вимоги до безперервного професійного розвитку; має сертифікат лікаря-спеціаліста та посвідчення про присвоєння (підтвердження) вищої кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності, а також стаж роботи за фахом понад 10 років.

Посадову інструкцію для журналу «Управління закладом охорони здоров'я»
підготував Георгій Маймула, експерт із професійної класифікації, Вінниця



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді