Пошкодження ртутних приладів в медичному закладі: порядок дій

Дізнайтеся як організувати зберігання ртутних ламп, а також безпечно провести демеркуризацію

 

Ртутьвмісні прилади, зокрема й люмінесцентні та ультрафіолетові бактерицидні лампи, належать до засобів виробництва загального призначення.

Як отримати ліцензію на поводження з небезпечними медичними відходами

Ртуть є речовиною І класу небезпеки. Випаровуючись, ця речовина перетворюється в пару, яка не має забарвлення, запаху та інших органолептичних властивостей. Пари ртуті легко поширюються в повітрі та проникають у папір, дерево, тканину, штукатурку. Ртуть може потрапляти в щілини, осідати на підлогу, стіни. Ртуть проникає до організму переважно через органи дихання, рідше — через шкіру. Також вона може потрапити до організму й через органи травлення.

Експлуатація ртутних ламп не належить до робіт із підвищеною небезпекою. До виконання робіт із обслуговування (збирання, зберігання та утилізації) ртутних ламп допускають осіб віком від 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктаж із питань охорони праці, ознайомлені з характеристиками ртуті та озону, механізмом їх впливу на організм людини та Інструкцією з надання домедичної допомоги.

✅✅✅ Інструктажі з охорони праці в медзакладі

Зберігання люмінесцентних ламп

Для зберігання ртутних ламп необхідно виділити спеціальне ізольоване (технічне) приміщення, що має запірний пристрій, доступ до якого є лише у відповідальної особи. Приміщення не повинне межувати з приміщеннями, де постійно перебувають люди. Температура повітря в ньому має бути не нижче + 5 °С.

Несправні або відпрацьовані лампи щільно складіть у картонну тару заводу-виробника (ящики з-під нових ламп) із використанням амортизаційних матеріалів. Кількість рядів в упаковці залежить від типу (розмірів) ламп.

Для забезпечення необхідної міцності та герметичності всі шви картонного ящика після заповнення потрібно обклеїти клейовою стрічкою шириною не менше 50 мм або обв’язати мотузкою. Це допоможе запобігти розкриттю упаковки під час переміщення. Упаковку занесіть до спеціально виділеного приміщення. Ящики складіть так, щоб мінімальна відстань до стін приміщення була не менше 0,12 м.

УВАГА! Зберігати розгерметизовані або розбиті ртутні лампи необхідно в окремій герметичній тарі

Заборонено:

  • зберігати лампи в приміщенні, не захищеному від дії шкідливих речовин, атмосферних опадів, поверхневих ґрунтових вод, а також у місцях, де існує вірогідність їх пошкодження
  • зберігати пошкоджені лампи в негерметичній тарі
  • спільно зберігати пошкоджені та непошкоджені лампи
  • закопувати лампи з метою утилізації
  • використовувати для прибирання в приміщенні інвентар, який використовували для прибирання розбитих ламп

Утилізація люмінесцентних ламп

До робіт із утилізації та демеркуризації ртутних ламп залучайте спеціалізовані організації, а до обслуговування (ремонту та очищення) засобів освітлення — лише електротехнічний персонал (електрика). 

УВАГА! Демеркуризацію, тобто видалення ртуті (її сполук) із забруднених поверхонь, а також зниження концентрації парів ртуті у приміщеннях до гранично допустимої проводьте відповідно до Методичних рекомендацій з організації і проведення демеркуризації, затверджених наказом МНС від 08.07.2009 № 463

Приймання ламп на зберігання оформте записом у відповідному журналі обліку або інших первинних облікових документах (акти приймання-передавання, накладні тощо). Нормативна форма журналу не затверджена.

Транспортуйте лампи в спеціальних контейнерах або ящиках для забезпечення захисту від зовнішнього впливу та механічних пошкоджень, а також зручності вантажно-розвантажувальних робіт, перевезення і зберігання.

На кожній тарі з відпрацьованими та/або бракованими ртутними лампами нанесіть позначку «Обережно! Крихке!», «Верх». На картонних коробках додатково — знак «Берегти від вологи». А також наклейте етикетку або зробіть напис довільного розміру, де вкажіть тип (марку) ламп, їхню довжину, діаметр і кількість ламп, упакованих у коробку.

Прибирання ртуті

Під час збирання залишків ртуті (у разі розбиття ртутної лампи) працівник має надягти протигазовий респіратор із протиртутним патроном, що має розпізнавальне маркування (чорна та жовта смуги по вертикалі). Наприклад, це може бути респіратор типу Г8.

Порядок дій під час прибирання ртуті:

  • надягніть засоби індивідуального захисту одноразового використання – халат захисний, медичні рукавички, маску або респіратор
  • ретельно зберіть залишки ртуті гумовою грушею або іншим пристроєм. Починайте з країв забрудненої ділянки і рухайтесь до центру, щоб запобігти проникненню ртуті в підлогу та розповсюдженню її по всьому приміщенню. Пам’ятайте, що ртуть прилипає до підлоги, її легко рознести взуттям
  • помістіть ртуть до герметичного резервуару з холодною водою і закрити кришкою. Підійде, наприклад, емальований або фарфоровий посуд
  • перевірте за допомогою лупи, чи повністю зібрали ртуть
  • приберіть ртуть, що залишилася, з підлоги ганчіркою, змоченою у розчині: перманганату калію 2—6 г на 1 л води та сірчаної кислоти 40—60 г/л або хлорного заліза 150—200 г на 1 л води

Також для збирання дрібних крапель ртуті можна використати лейкопластир. Прикладіть його до забрудненої поверхні, прилиплі до лейкопластиру краплі ртуті відокремте від нього за допомогою ацетону або іншого органічного розчинника.

Під час проведення робіт із демеркуризації заборонено:

  • використовувати побутовий пилосос для збирання пролитої ртуті
  • використовувати звичайний хатній віник або щітку
  • виливати зібрану ртуть у раковину і каналізацію

До проведення демеркуризації допускайте осіб, які відвовідають трьом вимогам:

  • не мають протипоказань за станом здоров’я
  • атестовані до проведення аварійно-рятувальних робіт в разі хімічних аварій
  • пройшли навчання та успішно склали заліки щодо технології демеркуризації та вимог безпеки

Під час демеркуризації до забрудненого приміщення забороняється допускати осіб, які не залучені до проведення робіт.

УВАГА! Вироби, що містять ртуть, належать до інших токсикологічно небезпечних відходів, поводитися з якими слід відповідно до вимог чинного законодавства (п. 2 розд. VI Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами, затверджених наказом МОЗ від 08.06.2015 № 325, у редакції наказу МОЗ від 06.09.2022 №1602)

✅✅✅ Класифікація медичних відходів

Профілактика інтоксикації ртуттю

Щоб у працівників не виникла інтоксикація ртуттю, вживайте таких заходів:

  • автоматизуйте виробничі процеси й герметизуйте обладнання
  • дотримуйте санітарно-гігієнічних вимог до умов праці
  • контролюйте, щоб працівники дотримували техніки безпеки під час роботи з ртуттю
  • замініть медичні ртутні термометри на спиртові або електронні
  • обладнайте приміщення непроникними для цієї токсичної речовини стінами та підлогою
  • організуйте ефективну вентиляцію
  • знижте концентрацію парів ртуті в повітрі робочої зони
  • забезпечте працівників спеціальним одягом зі щільної тканини та іншими засобами індивідуального захисту
  • організуйте попередні та періодичні медичні огляди

 



зміст

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді