Оформлення й оплата відрядження лікаря на курси підвищення кваліфікації

Оформлення й оплата відрядження лікаря на курси підвищення кваліфікації

Медичні та фармацевтичні працівники мають право на підвищення кваліфікації, перепідготовку не рідше одного разу на п’ять років у відповідних навчальних закладах охорони здоров’я.

Для працівників постановою Кабінету Міністрів України «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.1997 № 695 встановлено такі мінімальні державні гарантії:

  • оплата вартості проїзду працівника до місця навчання і назад;
  • виплата добових за кожний день перебування в дорозі та протягом першого місяця навчання у розмірі, встановленому законодавством для службових відряджень. В наступні місяці, до закінчення терміну навчання, тим, хто одержує заробітну плату у розмірі 6 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, виплачується стипендія у розмірі 20% добових.

На час навчання працівники забезпечуються гуртожитком готельного типу. У разі відсутності гуртожитку відшкодування виплат, пов’язаних з наймом житлового приміщення, провадиться в порядку, встановленому законодавством для службових відряд­жень.

За медичними і фармацевтичними працівниками державних і комунальних закладів (установ), які направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки, зберігається середня заробітна плата за кожним місцем роботи, зокрема при роботі за сумісництвом в іншому закладі охорони здоров’я. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 № 524.

Отже, працівника за основним місцем роботи наказом по зак­ладу відряджають на курси підвищення кваліфікації до іншого міста і виплачують йому необхідні кошти.

На роботі за сумісництвом також видається відповідний наказ на підставі копії документів з основного місця роботи щодо такого працівника, на додатковій роботі також зберігають заробіток, а у табелі зазначають, що працівник перебуває на курсах підвищення кваліфікації.

Відпустка без збереження зарплати за сумісництвом в іншому закладі охорони здоров’я практикувалася у ті часи, коли не діяла державна гарантія щодо збереження зарплати при перебуванні на курсах підвищення кваліфікації за кожним місцем роботи.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді