Як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном: роз'яснення МОЗ

У МОЗ розповіли про алгоритм дій для отримання електронного лікарняного, перебуваючи за кордоном

Як отримати електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном: роз'яснення МОЗ

В Україні успішно працює механізм електронних лікарняних, що формуються на основі електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН). Про те, як їх отримати, перебуваючи за кордоном, розповіли в МОЗ.

Ольга Дубина головний редактор системи «Експертус Медзаклад»
Доки діє воєнний стан, дотримуйте особливих правил ведення медичних записів і паперової первинно-облікової документації. Вони враховують технічні можливості надавачів медпослуг і рух пацієнтів в умовах війни.

 

Наразі, за інформацією МОЗ, в електронній системі охорони здоров’я сформовано 15,4 млн МВТН, на основі яких видано 13,6 млн електронних лікарняних, у тому числі 6,07 млн лікарняних, що видано з початку повномасштабної війни. МВТН має бути сформований в день звернення пацієнта, якщо згідно з висновком лікаря пацієнт має тимчасову втрату непрацездатності. МОЗ наголошує:

"Якщо отримали МВТН за кордоном, то можете звернутись до свого сімейного чи лікуючого лікаря, перебуваючи ще за кордоном, або по поверненню в Україну. На підставі наданих іноземних медичних документів з нотаріальним перекладом формується листок непрацездатності в реєстрі електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду, і таким чином ви зможете швидше отримати гарантовані державою соціальні виплати. У будь-якому разі мають бути надані іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською мовою".

Якщо ви виїжджаєте за кордон для продовження лікування і маєте вже відкритий МВТН, щоб продовжити строк тимчасової непрацездатності варто надіслати лікуючому лікарю іноземні медичні документи, в яких має бути зазначено строки вашої непрацездатності

Якщо ви хворіли за кордоном і маєте медичні документи, які підтверджують це, але не надіслали під час хвороби своєму лікарю в Україну ці документи, впродовж року від перенесеної хвороби ви ще можете звернутися до свого сімейного лікаря для формування МВТН тими датами, що зазначені в іноземних медичних документах. Про це повідомляє МОЗ.

У випадках лікування за кордоном, МВТН може бути сформований в таких категоріях:   

  • «Захворювання або травма загального характеру»; 
  • «Догляд за хворою дитиною»;
  • «Вагітність та пологи»;
  • «Ортопедичне протезування».

Раніше повідомлялося, що з 1 січня 2023 року в оплаті лікарняних в Україні відбулися зміни.

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як працює електронна система охорони здоров'я

З'ясуйте зі статті, які можливості забезпечує медзакладам і пацієнтам електронна система охорони здоров'я, які заклади мають там зареєструватися та які технічні вимоги до електронних медичних інформаційних систем
36568

Як штучний інтелект трансформує роботу керівника медичного закладу, лікаря та медсестри

Розглянемо основні способи застосування штучного інтелекту в роботі різних медичних працівників на основі аналітики української AI-платформи телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat
1954

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді