Імунопрофілактика для представників груп ризику

Рівень охоплення щепленнями проти грипу не повинен бути нижчим за 75% серед груп медичного та професійного ризику, які в Україні визначено наказом Міністерства охорони здоров’я «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 № 595

До категорії ризику відносяться медичні працівники, працівники правоохоронних органів, установ, організацій, військовослужбовці, трудові колективи підприємств, особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, особи віком за 60 років.

 «Якщо людина звертається до медзакладу на початку епідемічного сезону із високою температурою понад 38,5 і належить до групи ризику, — вона обов’язково має бути госпіталізована, — наголосила Ольга ГОЛУБОВСЬКА, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ. — Про це ми неодноразово нагадуємо і сімейним лікарям, і тим, хто до них звертається».

За прогнозами ВООЗ та дослідженнями ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України», у епідемічному сезоні 2014–2015 років на території країни прогнозується одночасна активність вірусів грипу А(Н3N2), подібного до штаму A /Техас/50/2012(Н3N2); А(H1N1), подібного до A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, а також вірусу грипу, подібного до штаму B/Massachusetts/2/2012 (лінія Ямагата).

Станом на 3 жовтня на території України зареєстровано та внесено до Держреєстру лікарських засобів України 11 медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики грипу, штамовий склад яких щорічно звіряється з рекомендаціями ВООЗ на поточний епідемічний сезон.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді