Шлях системи охорони здоров’я України до європейських стандартів

28 листопада Французька Торгово-промислова палата в Україні в межах круглого столу «Ланцюги постачання у галузі охорони здоров’я» провела галузеву дискусію щодо логістики фармацевтичних засобів на вітчизняному ринку

В заході взяли участь міжнародні профільні експерти, заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Юрій САВКО, директор Департаменту оптової та роздрібної торгівлі Державної служби України з лікарських засобів Олена РЕЧКІНА.

Міжнародні фахівці під час своїх виступів відзначили чіткий рух України по обраному курсу до європейських стандартів на вітчизняному фармацевтичному ринку та виокремили основні завдання на сьогодні для МОЗ і Держлікслужби України, серед яких:

  • гармонізація фармацевтичного законодавства;
  • розвиток логістики;
  • забезпечення споживачів якісними і доступними ліками.

«Ми зараз розробляємо нову редакцію закону про лікарські засоби, яка буде максимально гармонізована з Директивою Євросоюзу №83, стандарти GDP вже імплементовані в українському законодавстві; три директиви Євросоюзу, що стосуються стандартів медичних виробів також адаптовані до українського законодавства. Зараз вже є постанова Кабінету Міністрів, створена робоча група, яка саме працює над тим, щоб технічні стандарти медичних виробів були адаптовані до норм ЕС. Відзначу, що це дуже складна й об’ємна робота та, звичайно, Україна працює над цим і, у свою чергу, ми очікуємо, що європейські партнери також будуть нам допомагати як експертно, так і фінансово в адаптації цього законодавства. Хочу підкреслити, що все, що робить МОЗ і наші партнери як від бізнесу, так і від громадських організацій, що представляють інтереси пацієнтів, спрямовано на досягнення нашої основної мети — забезпечення українських пацієнтів якісними, ефективними, безпечними ліками за доступною ціною. Сподіваюсь спеціалісти з фармлогістики та представники фармвиробників допомагатимуть нам у цьому», — наголосив Юрій САВКО.

Директор Департаменту оптової та роздрібної торгівлі Держлікслужби України Олена РЕЧКІНА повідомила, що сьогодні першочерговим завданням для МОЗ та Держліклужби є адаптація вітчизняного законодавства в фармацевтичній галузі до законодавства ЄС.

Зокрема, у серпні цього року було актуалізовано настанову «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції. СТ-Н МОЗУ 42-5.0:2014», створену спеціально для учасників оптового ринку.

Вона запевнила, що Держлікслужба України відкрита до подальшого діалогу з реформування галузевого законодавства і закликала учасників круглого столу долучитися до цього процесу. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді