Міноборони відтермінувало взяття жінок на військовий облік до жовтня 2023 року

Зміни прокоментувала заступниця міністра оборони України

viisk_oblik.jpg

У парламенті на рівні профільного комітету ВРУ (далі — Комітет) доопрацьовується проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Кому з жінок ставати на військовий облік

Свої пропозиції, які передбачають, зокрема, що взяття на військовий облік жінок має виключно добровільний характер, Міноборони раніше направило до Комітету.

Законотворчий процес потребує часу, тому паралельно Міноборони у межах своїх повноважень підготувало наказ. Міністр оборони Олексій Резніков підписав його 6 вересня. Документ відтерміновує строки взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, своєю чергою, нагадала, що норму про обов’язкове взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулює саме закон.

«Так, цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить Комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік — до 01 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним», — пояснила Маляр.

За словами чиновниці, коли відповідні зміни будуть прийняті, знову і знову відтерміновувати строки наказами Міноборони не доведеться.

✅✅✅ Мобілізація медпрацівників — 2022: чи всі медики військовозобов’язані

Досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що наразі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку. Про це заявив Генеральний Штаб.

Раніше НСЗУ розповіла, що змінять у пакетах за напрямом «Онкологія» у ПМГ-2023.

За матеріалами Міноборони

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30505

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
85587

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді