Працівникам, що проходять військову службу, можуть знову виплачувати середній заробіток

Роботодавці сплачуватимуть менші податки державі за рахунок виплаченого середнього заробітку мобілізованим працівникам

Працівникам, що проходять військову службу, можуть знову виплачувати середній заробіток

Група народних депутатів 25 липня 2022 року зареєструвала проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо відновлення гарантій для працівників на час призову на військову службу та запровадження механізму державної компенсації витрат на оплату праці таких працівників на час призову» (законопроєкт № 7584).

Наказ про припинення виплати середнього заробітку мобілізованому

Депутати пропонують повернути гарантії щодо виплати середнього заробітку працівникам, що проходять військову службу, для чого повернути цю норму в частину 3 статті 119 КЗпП.

Додатково пропонують внести зміни і до Податкового кодексу. Зарплату, яку роботодавці виплачуватимуть працівникам, визнаватимуть заборгованістю держави перед таким податковим агентом. Роботодавець матиме право зменшити свої податкові зобов’язання із загальнодержавних податків і зборів, що зараховуватимуть до державного бюджету України, визначені за податкові періоди, що припадають на період дії правого режиму воєнного стану в Україні та 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, на суму цієї заборгованості. Гарантії планують відновити з 19 липня2022 року.

Як зазначили автори законопроєкту в пояснювальній записці, прийняття цього Закону сприятиме відновленню гарантій для працівників на час призову на військову службу, збільшенню мотивації мобілізованих працівників та зменшенню фінансового навантаження на суб’єктів господарювання при виплаті середнього заробітку таким працівникам на час призову.

Раніше ми публікували роз’яснення до Закону про оптимізацію трудових відносин від Мінекономіки.

Ольга Догадіна,
керівник групи експертів Експертус Кадри

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді