⚡Читайте свіжий номер журналу⚡
У цьому номері продовжуємо тему інфекційного контролю. Головна стаття допоможе оснастити й оздобити приміщення медзакладу відповідно до вимог МОЗ та успішно пройти акредитацію. Для того щоб кухня вашого медзакладу не стала «пекельною», скористайтеся порадами нашого експерта:
- як обладнати харчоблок згідно з вимогами НАССР
- маркувати кухонний інвентар і мити посуд
- підтримувати особисту гігієну персоналу та поводитися з харчовими відходами
Також до вашої уваги — підказки, як оснастити центральне стерилізаційне відділення та пральню медзакладу й уберегти працівників і пацієнтів від інфекційних захворювань.
Відповідаємо й на актуальні запитання про виконання посадових обов’язків тимчасово відсутнього медичного працівника, списання ліків, призупинення трудового договору і тривалість робочого дня під час війни.
Дар'я Степанюк,
головний редактор
Головне в липні:
Медичне законодавство
Дев’ять нових нормативних документів у липні
Новини
КМУ виділив кошти для дофінансування зарплат медикам
МОЗ дозволило вакцинувати проти COVID-19 та інших інфекційних хвороб одночасно
Усі медпрацівники мають послуговуватися на роботі державною мовою
КМУ змінив роботу електронної системи охорони здоров’я
КМУ узгодив порядок реімбурсації із правилами МОЗ щодо виписування рецептів на ліки
МСЕК має право встановлювати інвалідність дитині під час війни дистанційно
Наказ № 413 втратив чинність: чи продаватимуть ліки без рецепта
ФСС відновив направлення на реабілітаційне та санаторно-курортне лікування
МОЗ роз’яснило, чи потрібні направлення під час воєнного стану
Санепідрежим
Гігієна рук медичних працівників за наказом МОЗ № 1614
Як облаштувати приміщення ЗОЗ відповідно до санітарних норм
Схема зонування центрального стерилізаційного відділення та репроцесингу
Як оснастити центральне стерилізаційне відділення
Як оснастити пральню в закладі охорони здоров’я
Не «Пекельна кухня» у ЗОЗ, або Як дотримати санітарно-гігієнічних норм у харчоблоці
Документообіг
Журнал допуску працівника до роботи в харчоблоці
Журнал навчання персоналу харчоблока
Посадова інструкція старшої медичної сестри вищої категорії інфекційно-боксованого відділення
СОП «Безпечне використання голок (гострих медичних виробів)»
Охорона праці
11 правил, як медпрацівникам захиститися від уколів голкою
Права працівників
Як залучити до надання меддопомоги іноземців, лікарів-інтернів, неатестованих медиків і студентів
Школа пацієнта
Як накласти джгут і зупинити кровотечу: розвінчуємо п’ять інтернет-міфів
Запитання — відповідь
Як оприбуткувати непридатні ліки
Хто має право замінити бактеріолога та як оплатити роботу лаборанта
Чи регламентує законодавство тривалість робочого дня під час війни
Чи має право роботодавець під час війни призупинити дію трудового договору
Професійний розвиток
Чи корисно людям літнього віку ранком приймати ліки від серцево-судинних захворювань
Події
Календар медичної сестри на серпень
⭐ Функції ЗІЗ під час догляду за пацієнтом ⭐ Класифікація ЗІЗ ⭐ Мінімальні вимоги до ЗІЗ ⭐ Основні порушення під час використання ЗІЗ