Як медзакладу отримати від МОЗ благодійні кошти на відновлення роботи

ЗОЗ, які постраждали внаслідок бойових дій, мають можливість отримати від МОЗ благодійні кошти на відновлення роботи. Що для цього потрібно — розповідає експерт у консультації

Як медзакладу отримати від МОЗ благодійні кошти на відновлення роботи

МОЗ має в Нацбанку рахунок для задоволення потреб охорони здоров’я. Сюди надходять благодійні пожертви, гуманітарна допомога, гранти і дарунки в національній та іноземній валюті від фізичних та юридичних осіб, резидентів і нерезидентів.

Постановою від 26.04.2022 № 491 КМУ визначив Порядок використання коштів із рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я (далі — Порядок № 491). Норми набрали чинності 3 травня 2022 року.

Як розпоряджатися благодійною та гуманітарною допомогою: онлайн-курс

КМУ дозволив спрямувати ці кошти:

1. на закупівлю лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин), витратних матеріалів, медичних виробів (зокрема дороговартісного медичного обладнання) та допоміжних засобів до них, медичних меблів, спеціалізованих санітарних транспортних засобів, мобільних госпіталів, інших необхідних товарів для задоволення потреб охорони здоров’я

2. відновлення роботи державних та комунальних ЗОЗ, що постраждали внаслідок бойових дій, зокрема:

  • технічне забезпечення (включно із забезпеченням комп’ютерною технікою, периферійною технікою, серверним обладнанням, доступом до хмарних сховищ, доступом до Інтернету, ліцензіями на програмне забезпечення (зокрема спеціалізоване), токенами тощо)
  • виконання будівельних та пусконалагоджувальних робіт, пов’язаних з монтажем та введенням в експлуатацію медичного обладнання та систем киснезабезпечення (закупівля будівельних матеріалів, інженерного обладнання тощо)

3. оплату банківських послуг (закупівлю коштів в іноземній валюті тощо)

4. закупівлю послуг, пов’язаних з постачанням медичного забезпечення, інших товарів, а саме:

  • транспортно-експедиційних послуг
  • послуг із супроводження на всій території України уповноваженими МОЗ підприємствами та/або іншими суб’єктами господарювання технічного огляду, експертизи, перевірки технічного стану, випробувань (п. 4 Порядку № 491)

УВАГА! Пріоритетні напрями використання коштів:

  • медичне забезпечення для регіонів, де тривають бойові дії, та медзакладів, що залучені до надання медичної допомоги постраждалим та пораненим внаслідок бойових дій
  • відновлення роботи державних та комунальних ЗОЗ, що постраждали внаслідок бойових дій (п. 5 Порядку № 491)

Як медзакладу отримати благодійні кошти

Ольга Дубина,
головний редактор Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді