Останні зміни в законодавстві про охорону здоров'я

Набрали чинності деякі нормативні акти, які регулюють діяльність сфери охорони здоров’я

3 квітня 2015 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 26 квітня 2011 року № 237» від 18.12.2014 № 967.

Документ затверджує зміни до Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, реагентів, згідно з якими, зокрема, незареєстровані лікарські засоби можуть ввозитися на митну територію України без права реалізації також у наступних випадках:

  • для медичного забезпечення (медичного застосування) військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які виконують завдання під час проведення АТО, під час дії надзвичайного стану, особливого періоду, за окремим рішенням МОЗ за наявності документів, що підтверджують реєстрацію і використання лікарських засобів у таких державах;
  • лікування рідкісних (орфанних) захворювань за рішенням МОЗ. Зазначене стосується лише лікарських засобів, розроблених виключно для лікування рідкісних (орфанних) захворювань, які в установленому порядку допущені до застосування на території США або держав-членів ЄС, незалежно від того, чи зареєстровані вони як лікарські засоби компетентними органами США або ЄС.

3 квітня 2015 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства охорони здоров'я України від 15 червня 2004 року № 301», від 03.03.2015 №108.

Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Порядку організації та проведення експертизи і погодження нормативно-технічної документації з виробництва лікарських засобів» від 15.06. 2004 № 301 визнано таким, що втратив чинність відповідно до пункту 5 Переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.07.2001 № 756, пункту 2.4 розділу II Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 31.10. 2011 № 723.

3 квітня 2015 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 17 Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров'я» від 18.03.2015 №113

Внесено зміни до п. 17 Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров'я, якими уточнено, що зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у фармацевтичних (аптечних) закладах здійснюється в обсягах, що не перевищують тримісячної потреби закладу в них.

До внесення відповідних змін зберігання препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у фармацевтичних (аптечних) закладах здійснювалося в обсягах, що не перевищують місячної потреби закладу в них.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді