Оснащення для годування пацієнта з ложки:
- тумбочка чи приліжковий столик
- серветка
- ложка
- їжа і рідина (напої)
Читайте: "План роботи старшої медсестри на рік: зразок"
Алгоритм годування тяжкохворого пацієнта
КРОК 1. Підготовка до процедури | Уточнити у пацієнта улюблені страви і погодити меню з лікарем, дієтологом чи дієтсестрою |
КРОК 2 | Попередити пацієнта за 15 хв про споживання їжі й отримати його згоду, розповісти, чим його будуть годувати |
КРОК 3 | Провітрити приміщення. Звільнити місце на тумбочці чи підсунути приліжковий столик |
КРОК 4 | Допомогти пацієнту прийняти положення Фаулера. |
КРОК 5 | Допомогти пацієнту помити руки і прикрити його груди серветкою |
КРОК 6 | |
КРОК 7: Виконання процедури | Принести їжу і рідину, призначені для пацієнта (температура гарячих страв має бути 60 °С) |
КРОК 8 | Запитати пацієнта, в якій послідовності він бажає споживати їжу |
КРОК 9 | Перевірити температуру гарячої їжі, капнувши кілька крапель собі на тильну поверхню кисті |
КРОК 10 | Запропонувати випити (краще через трубочку) кілька ковтків рідини |
КРОК 11 | Годувати повільно: — називати кожну страву, яка пропонується пацієнту; — наповнити ложку на 2/3 твердою (м’якою) їжею; — торкнутися ложкою нижньої губи, щоб пацієнт відкрив рота; — торкнутися ложкою язика, трохи підняти ложку, щоб їжа потрапила в ротову порожнину, і вийняти порожню ложку; — дати час пережувати і проковтнути їжу; — запропонувати напої після споживання кількох ложок твердої (м’якої) їжі |
КРОК 12 | Витирати (у разі потреби) губи серветкою |
КРОК 13: Закінчення процедури | Запропонувати пацієнту прополоскати рот водою після їди. Забрати серветку, яка прикривала груди Примітка: якщо пацієнт не може прополоскати рот самостійно, догляд за ротовою порожниною здійснює медична сестра |
КРОК 14 | Прибрати після споживання їжі її залишки |
КРОК 15 | Продезінфікувати використане оснащення |
КРОК 16 | Обробити руки |
Скачайте алгоритм годування тяжкохворого пацієнта з ложки з обгрунтуванням кожного кроку