Годування пацієнта з ложки: алгоритм

Процес годування пацієнта з ложки вимагає від медичного працівника не просто вмілого поводження, а й тактовності до людини, яка опинилася в дуже вразливому становищі. Перегляньте та завантажте алгоритм, який передбачає не просто дотримання гігієнічних вимог, а й повагу до пацієнта.

Оснащення для годування пацієнта з ложки:

  • тумбочка чи приліжковий столик
  • серветка 
  • ложка 
  • їжа і рідина (напої)

Годування пацієнта з ложки: алгоритмЧитайте: "План роботи старшої медсестри на рік: зразок"

 Алгоритм годування тяжкохворого пацієнта

КРОК 1. Підготовка до процедури

Уточнити у пацієнта улюблені страви і погодити меню з лікарем, дієтологом чи дієтсестрою

КРОК 2

Попередити пацієнта за 15 хв про споживання їжі й отримати його згоду, розповісти, чим його будуть годувати

КРОК 3

Провітрити приміщення. Звільнити місце на тумбочці чи підсунути приліжковий столик

КРОК 4

Допомогти пацієнту прийняти положення Фаулера.

КРОК 5

Допомогти пацієнту помити руки і прикрити його груди серветкою

КРОК 6

Обробити руки

КРОК 7: Виконання процедури

Принести їжу і рідину, призначені для пацієнта (температура гарячих страв має бути 60 °С)

КРОК 8

Запитати пацієнта, в якій послідовності він бажає споживати їжу

КРОК 9

Перевірити температуру гарячої їжі, капнувши кілька крапель собі на тильну поверхню кисті

КРОК 10

Запропонувати випити (краще через трубочку) кілька ковтків рідини

КРОК 11

Годувати повільно:

— називати кожну страву, яка пропонується пацієнту;

— наповнити ложку на 2/3 твердою (м’якою) їжею;

— торкнутися ложкою нижньої губи, щоб пацієнт відкрив рота;

— торкнутися ложкою язика, трохи підняти ложку, щоб їжа потрапила в ротову порожнину, і вийняти порожню ложку;

— дати час пережувати і проковтнути їжу;

— запропонувати напої після споживання кількох ложок твердої (м’якої) їжі

КРОК 12

Витирати (у разі потреби) губи серветкою

КРОК 13:  Закінчення процедури

Запропонувати пацієнту прополоскати рот водою після їди. Забрати серветку, яка прикривала груди

Примітка: якщо пацієнт не може прополоскати рот самостійно, догляд за ротовою порожниною здійснює медична сестра 

КРОК 14

Прибрати після споживання їжі її залишки

КРОК 15

Продезінфікувати використане оснащення

КРОК 16

Обробити руки

Годування пацієнта з ложки: алгоритм 

Скачайте алгоритм годування тяжкохворого пацієнта з ложки з обгрунтуванням кожного кроку

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді