Школа корекції маси тіла
Заняття 1
Організація заняття
1. Мета заняття — підвищити рівень знань пацієнтів про природу ожиріння; інформувати хворих про чинники, що призводять до цього захворювання; навчити методам боротьби із зайвою вагою.
2. Завдання заняття — надати пацієнтам найважливішу інформацію про природу ожиріння
та способи контролю власної маси тіла.
3. План заняття:
3.1. Організаційні питання.
3.1.1. Оголошення теми заняття.
3.1.2. Необхідність вивчення теми.
3.2. Що таке ожиріння? Чому воно розвивається?
3.3. Основні типи ожиріння.
3.4. Як позначається ожиріння на здоров’ї людини?
3.5. Аналіз досвіду пацієнтів щодо боротьби із зайвою вагою.
3.6. Особливості немедикаментозного, медикаментозного та хірургічного лікування ожиріння.
3.7. Самоконтроль. Визначення типу харчової поведінки.
4. Необхідні матеріали для проведення заняття: ваги, щоденники харчування, таблиці, методичні посібники (за кількістю пацієнтів).
5. Після закінчення заняття пацієнт повинен знати про ознаки різних типів ожиріння та методи боротьби із зайвою вагою.
6. Після закінчення заняття пацієнт повинен вміти визначати індекс маси тіла, знати нормальні показники маси тіла відповідно до статі та зросту, самостійно боротися із зайвою вагою.
Хід заняття
1. Привітати пацієнтів.
2. Оголосити тему заняття, пояснити її актуальність.
3. Підкреслити, що пацієнти можуть ставити запитання під час заняття.
4. Закликати пацієнтів до активної роботи.
5. Запитати пацієнтів, що таке ожиріння та які причини, на їхню думку, можуть призвести до збільшення маси тіла.
6. Вислухати думки всіх хворих, підсумувати сказане та доповнити, що ожиріння — це насамперед медична проблема.
7. Ознайомити хворих з еволюцією поглядів на проблему ожиріння, розповісти про поширеність захворювання на ожиріння у світі та в Україні.
8. Пояснити причини збільшення маси тіла.
9. Наголосити, що ожиріння — це таке саме захворювання, як діабет чи артеріальна гіпертонія, тобто потребує постійної уваги пацієнта (контроль маси тіла, здорове харчування, постійні фізичні навантаження).
10. Зазначити, що основною причиною ожиріння є неправильне харчування та малорухомий спосіб життя, а спадковість тільки призводить до розвитку ускладнень.
11. Пояснити, що саме ускладнення становлять найбільшу небезпеку при ожирінні, а зниження маси тіла зазвичай супроводжується поліпшенням здоров’я.
12. Попередити, що знижувати масу тіла потрібно поступово, тому лікування ожиріння — тривалий процес.
13. Підкреслити, що зниження маси тіла
не тільки дає змогу людині відчути себе більш привабливою, а й допомагає запобігти розвитку багатьох небезпечних захворювань.
14. Запитати у пацієнтів, чи мають вони власний досвід боротьби із зайвою вагою. Вислухати відповіді та проаналізувати помилки.
15. Підсумувати розповіді пацієнтів та зазначити, що ефективне лікування ожиріння має спрямовуватися на зменшення надходження енергії
та збільшення енерговитрат.
16. Розповісти більш детально про немедикаментозні методи лікування: раціональне харчування, поведінкову терапію, фізичні навантаження.
17. Пояснити механізм дії лікарських препаратів для лікування ожиріння, показання та протипоказання.
18. Підкреслити, що прийом таблеток без дотримання правил харчування не буде ефективним. Головною умовою залишається зміна стилю життя, особливо — перехід до здорового харчування.
19. Розповісти, в яких випадках застосовується хірургічне лікування.
20. Розповісти про основні типи харчової поведінки та допомогти пацієнтам визначити власний за допомогою анкет, наведених у Додатках 1−3.
21. Ознайомити пацієнтів із щоденником харчування, наведеним у Додатку 4. Пояснити правила його ведення. Обгрунтувати важливість ведення щоденника в плануванні харчування.
22. Допомогти хворим розрахувати добовий калораж, використовуючи таблиці.
23. Пояснити, що індекс маси тіла дорівнює відношенню маси тіла (кг) до зросту у другому ступені (м2).
24. Підкреслити, що цей показник використовується для самостійного визначення ступеня ожиріння та ризику розвитку супутніх захворювань.
25. Розповісти про типи відкладення жирової тканини. Допомогти пацієнтам виміряти власну вагу, окружність талії, зріст.
26. Подякувати за увагу та сказати, що продовження теми боротьби із зайвою вагою буде розглядатися на наступному занятті.
Додаток 1
Анкета харчової поведінки екстернального типу
Ніколи | Рідко | Іноді | Часто | Дуже часто | |
Чи їсте Ви більше, ніж зазвичай, якщо їжа добре виглядає і смачно пахне? | |||||
Якщо Ви бачите смачну їжу і відчуваєте її запах, чи з’являється у Вас бажання з’їсти її? | |||||
Якщо у Вас є щось смачне, чи з’їсте Ви це негайно? | |||||
Роблячи планові покупки в магазині, чи купите собі щось смачненьке? | |||||
Чи часто Ви не можете пройти повз кафе, не відвідавши його? | |||||
Коли Ви бачите, як їдять інші, чи з’являється у Вас бажання перекусити? | |||||
Чи часто Ви можете зупинитися, якщо їсте щось дуже смачне? | |||||
Чи їсте Ви в компанії більше ніж зазвичай? | |||||
Коли Ви готуєте їжу, чи часто куштуєте її? |
Додаток 2
Анкета харчової поведінки обмежувального типу
Ніколи | Рідко | Іноді | Часто | Дуже часто | |
Якщо Ваша вага починає збільшуватися, чи їсте Ви менше звичайного? | |||||
Чи намагаєтеся Ви під час звичайного прийому їжі (сніданок, обід, вечеря) їсти менше, ніж хотілося б? | |||||
Чи часто Ви відмовляєтеся від їжі та напоїв через занепокоєння щодо власної ваги? | |||||
Чи ретельно Ви стежите за кількістю з’їденого? | |||||
Чи вибираєте Ви таку їжу, що допомагає схуднути? | |||||
Якщо Ви переїли, чи будете наступного дня їсти менше? | |||||
Якщо Ви їсте менше ніж зазвичай, чи свідомо Ви це робите? | |||||
Чи часто Ви намагаєтеся не їсти між звичайними прийомами їжі у зв’язку з тим, що стежите за своєю вагою? | |||||
Чи часто Ви намагаєтеся не їсти вечорами, оскільки стежите за вагою? | |||||
Чи думаєте Ви про власну вагу, коли що-небудь їсте? |
Додаток 3
Анкета харчової поведінки емоціогенного типу
Ніколи | Рідко | Іноді | Часто | Дуже часто | |
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви роздратовані? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Вам нічого робити? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви пригнічені або збентежені? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви відчуваєте себе самотньо? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Вас хтось підвів? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Вам щось перешкоджає, встає на вашому шляху або порушуються Ваші плани, щось не вдається? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли у Вас з’являється погане передчуття? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви стривожені, стурбовані, напружені? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли все «валиться з рук»? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви перелякані? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви розчаровані, зруйновано Ваші надії? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви схвильовані, засмучені? | |||||
Чи виникає у Вас бажання поїсти, коли Ви стомлені? |
Додаток 4
Приклад заповнення щоденника харчування
Щоденник харчування
(заповнюється протягом 3−4 днів, з яких 1−2 — вихідні)
Іванов Іван Федорович
(Прізвище, ім’я, по батькові)
Дата | Час | Назва продукту харчування | Склад продукту харчування | Кількість |
8.02 | 09:00 | Вівсянка | Крупа Геркулес | 40 г |
Молоко (3% жирності) | 100 г | |||
Цукор | 1 чайна ложка | |||
Кава з молоком | Молоко | 1 столова ложка | ||
Цукор | 1 чайна ложка | |||
15:00 | Салат зі свіжих помідорів | Помідор | 1 (середній) | |
Оливкова олія | 1 чайна ложка | |||
Капусняк | М’ясний бульйон, капуста, морква, цибуля, картопля, зелений горошок | 500 мл | ||
Макарони з куркою | Макарони відварені | 50 г | ||
Куряча лапка тушена | 1 штука | |||
Підливка (томатна паста, олія, мука) | 2 столові ложки | |||
Чай з лимоном | Лимон | 1 долька | ||
Цукор | 2 чайні ложки | |||
… | … | … | … | … |