Чи потрібно вносити запис про приватну медичну практику до трудової книжки?

Лікар функціональної діагностики до квітня 2011 року працював у приватному медичному кабінеті, що належав юридичній особі, звідки звільнився за власним бажанням і зареєструвався фізичною особою — підприємцем — щоб займатися приватною медичною практикою. Зараз чекає на ліцензію Міністерство охорони здоров’я на право займатися медичною практикою за спеціальністю «функціональна діагностика». Чи потрібно вносити запис у трудову книжку про приватну медичну практику за вказаною спеціальністю? Хто має право це зробити?

Якщо особа здійснює приватну медичну практику, то записи до трудової книжки вносити не потрібно. Адже відповідно до статті 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 р. № 436-­IV підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. На виконання цієї господарської діяльності громадянин­-підприємець (у т. ч. лікар, який отримав ліцензію на право здійснення медичної діяльності) ні з ким не перебуває у трудових відносинах, а це означає, що трудова книжка на нього не ведеться, оскільки ведення трудових книжок передбачено лише для працівників підприємств, установ, організацій або фізичних осіб, про що йдеться у статті 48 Кодексу законів про працю України від 10 грудня 1971 р.

Підтвердженням діяльності лікаря-­підприємця є ліцензія, яка видається йому на певний вид медичної діяльності
та на певний період. Крім того, такий лікар-­підприємець підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню. Він сплачує внесок до Пенсійного фонду, тому немає потреби підтверджувати стаж роботи записами у трудовій книжці.

Якщо такий лікар наймає на роботу інших працівників (наприклад, медсестру), то він робить запис до її трудової книжки. При цьому слід зазначити, що трудові книжки зберігаються безпосередньо у працівників, якщо вони працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму та у фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг. Це передбачено пунктом 2.20-­1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58. Зазначені фізичні особи роблять записи до трудових книжок працівників про прийняття на роботу та звільнення з роботи відповідно до укладених з працівниками письмових трудових договорів, що зареєстровані в установленому порядку у державній службі зайнятості.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді