Безпека під час масових заходів у медзакладі

Якщо у Вашому медзакладі передбачається святкування, у якому буде задіяно велику кількість людей, слід нагадати працівникам положення правил пожежної та техногенної безпеки та проінструктувати їх щодо охорони праці. Також перед масовими заходами відповідальні за охорону праці та пожежну безпеку мають стати особливо пильними, аби під час підготовки та самого святкування не сталося біди.

Пожежна безпека під час масових заходів

Почнемо з головного — забезпечення приміщення евакуаційними виходами. Якщо планується захід на понад 50 учасників, то виходів має бути принаймні два. Окрім того, їх слід облаштувати згідно з такими вимогами:

  • відповідність будівельним нормам;
  • відсутність на вікнах глухих грат;
  • розміщення на першому або другому поверсі у будівлях, що мають перекриття з горючих матеріалів групи горючості Г3, Г4 згідно з ДСТУ Б В.2.7-19-95 «Матеріали будівельні. Методи випробувань на горючість».

Впевнитися, що з евакуаційними виходами усе в порядку, — обов’язок відповідальних за пожежну безпеку.

Після цього слід звернути на покриття підлоги. Щодо покриття існують такі вимоги:

  • надійне кріплення до підлоги;
  • ступінь небезпечності щодо токсичності продуктів горіння —помірний;
  • димоутворювальна здатність відповідно до ДСТУ Б В.2.7-19-95 «ССБТ. Пожаровзрывоопасность веществ и материалов. Номенклатура показателей и методы их определения» — помірна;
  • відповідність групам поширення полум’я РП1, РП2 згідно з ДСТУ Б В.2.7-70-98 «Будівельні матеріали. Метод випробування на розповсюдження полум’я».

Безпека під час масових заходів у медзакладіЧитайте: "Профілактика грипу й ГРВІ в медзакладі: приклад наказу та рекомендації"

Приміщення, відведене для святкування, перед початком має бути ретельно проінспектоване щодо відповідності вимогам протипожежної безпеки відповідальними за проведення заходу особами.

Спершу слід впевнитися у тому, чи наявні засоби пожежогасіння у необхідній кількості, чи справні засоби зв’язку, пожежної автоматики та сигналізації.

Персонал будівель, де можливе перебування великої кількості людей у темний час доби, повинен бути забезпечений електричними ліхтарями на випадок проблем з електропостачанням.

Окрім того, медзаклад повинен виконувати й додаткові вимоги ДСНС України у разі їх наявності.

Безпека при користуванні піротехнікою

Необачність у поводженні з піротехнікою призводить до трагічних наслідків — від травм та опіків до згорання вщент будівель. Так, потрапивши до приміщення, вогонь може спалахнути умить, а може й довго тліти та розгорітися за відсутності там людей.

Аби убезпечити Ваше свято від травматизму та загорань, забороніть наказом використання на території медзакладу будь-якої піротехніки.

Окрім того, важливо проінструктувати співробітників щодо побутового травматизму та роз’яснити небезпечність піротехнічних засобів, роздати їм пам’ятки.

Таким чином, готуючись до святкування у медзакладі, насамперед перевірте медзаклад щодо готовності до виникнення ймовірних надзвичайних ситуацій, проінструктуйте працівників. Що не менш важливо — до прикрашання приміщення поставтеся з розумом — краси не варто добиватися на шкоду безпеці. Зважайте на ці рекомендації і нехай Ваше свято запам’ятається лише приємними подіями.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді