Обробка тонометра Маклакова: дезінфекція та стерилізація

UA RU
Читайте, як проводити обробку тонометрів Маклакова — дезінфекцію та стерилізацію. Які деззасоби застосовувати? Який час експозиції? Які вимоги виробників до знезараження цього медичного виробу?

Інфекційний контроль: як працювати за новими вимогами

Тонометр Маклакова — це прилад для вимірювання внутрішньоочного тиску, який застосовують, щоб діагностувати ризик розвитку глаукоми.

Оскільки тонометр контактує безпосередньо з поверхнею ока, під час процедури важливо дотримувати вимог санітарно-протиепідемічного режиму. Не менш важливо проводити обробку тонометра згідно з вимогами санепідрежиму.

NB! Зберігають прилад так, щоб запобігти корозії.

Складається тонометр Маклакова із циліндра, усередині якого — невелика свинцева кулька та пластинки з матового скла. Деталі приладу виготовляють із таких матеріалів, які можна легко продезінфікувати, у тому числі і хімічним методом: метал, високоміцна кераміка, скло.

Обробка тонометра Маклакова перед використанням

Перед використанням тонометра пластинки циліндрів і тримач двічі протирають серветкою з безворсового матеріалу, змоченою 70%-вим етиловим (ізопропіловим) спиртом. Інтервал між протираннями — 15 хв. Потім деталі тонометра висушують на повітрі протягом 15—30 с, доки вони повністю висохнуть.

Якщо обстежували пацієнта з ознаками запалення кон’юнктиви чи у разі загрози розповсюдження у відділенні вірусного кератокон’юнктивіту, проводять дезінфекцію та стерилізацію тонометра Маклакова.

Дезінфекція тонометра Маклакова

Тонометр потрібно знезаражувати лише дозволеними в Україні дезінфекційними засобами. Метод та режим дезінфекції визначають відповідно до методичних вказівок чи регламенту використання конкретного дезінфекційного засобу.

Способи дезінфекції тонометра Маклакова

Спосіб № 1

Розібрати тонометр та занурити його деталі у ємкість з дезрозчином. Рівень розчину над поверхнею виробу має бути не менше 1 см.

Як діяти під час епідемії коронавірусної інфекції

Спосіб № 2

Двічі протерти тонометр серветками із безворсового матеріалу, просочених деззасобом, та дотримати експозицію, вказану у методичних вказівках чи регламенті використання засобу.

Після експозиції деталі тонометра ретельно промивають в один із таких способів:

  • проточною питною водою — упродовж хвилини
  • послідовно у двох ємкостях — по три хвилини.Якщо ви дезінфікуєте тонометри методом занурення, стежте, аби співвідношення об’єму води до об’єму виробів було не менше, ніж 3:1

Для прикладу наводимо режим застосування дезінфекційного засобу «Стерисил».

NB! Повністю занурювати об’єкт дезінфекції у дезрозчин можна лише у тому випадку, коли є дозвіл фірми-виробника. Про це зазначають у паспорті приладу. Якщо такого дозволу немає, можна двічі протерти предмет серветками із безворсового матеріалу, просочених деззасобом, з подальшим дотриманням експозиції.

✅✅✅ Як одягати та знімати медичні рукавички: алгоритми-інфографіка

Стерилізація тонометрів Маклакова

Стерилізувати тонометри Маклакова можна:

Обробка тонометра Маклакова: дезінфекція та стерилізація

Способи стерилізації тонометрів Маклакова

Метод кип’ятіння застосовують лише у разі крайньої потреби. І ось чому. Тонометр Маклакова негерметичний, тому під час кип’ятіння у нього може потрапити вода. Як наслідок — зміна маси приладу спотворює результат вимірювання внутрішньоочного тиску. Аби цього не сталося, тонометр потрібно просушити на стерильній марлевій серветці за кімнатної температури не менше години — до повного висихання.

Тонометри Маклакова можна стерилізувати і низькотемпературною плазмою у стаціонарних плазмових стерилізаторах. Під час роботи з ними дотримуйте інструкції з експлуатації конкретного обладнання.

Отже, дотримуйте санітарно-гігієнічних вимог під час роботи із тонометром Маклакова, аби запобігти виникненню та поширенню внутрішньолікарняного інфікування.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді