Чи можна оплатити навчання працівника з коштів від НСЗУ

225
Автор
керівник експертної групи «Експертус Головбух»

Запитання

Чи втратить КНП неприбутковість, якщо оплатить дистанційне підвищення кваліфікації головного бухгалтера з коштів НСЗУ?

Відповідь

Податковий кодекс України (ПК) забороняє неприбутковим підприємствам розподіляти доходи (прибутки) з-поміж працівників, крім оплати їх праці та нарахування ЄСВ. Кошти можна спрямовувати винятково на фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізацію мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, що визначають установчі документи (пп. 133.4.1133.4.2 ПК).

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Щодо фінансування підвищення кваліфікації медперсоналу податківці зробили висновок:


Якщо лікарнею, щовнесена до Реєстру, проводиться оплата навчальних курсів з тематичного удосконалення та отримання додаткової спеціалізації окремим медичним працівникам, що перебувають у штаті такоїнеприбуткової організації, і такі операції здійснюються в межах статутної діяльності та направлені на реалізацію мети(цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами цієїнеприбуткової організації, то проведення зазначених операційне є підставоюдля виключеннянеприбуткової організаціїз Реєстру.

ІПК від 26.10.2020 № 4402/ІПК/99-00-05-05-02-06

 Одночасно вирішальними є ще три моменти:

  • працівник має перебувати у штаті КНП;
  • курси підвищення кваліфікації мають відповідати сфері діяльності працівника;
  • у статуті КНП має бути закріплений такий напрям діяльності (предмет діяльності), як забезпечення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників підприємства.

В означеній ситуації дотримано двох перших умов, тому перевірте, чи передбачає статут КНП ще й відповідний напрям/предмет діяльності. Якщо дотримуєте всіх умов, ризик втратити неприбутковий статус малоймовірний. Якщо маєте сумнів, зробіть запит до контролерів та отримайте ІПК (п. 52.1 ПК).

Зверніть увагу: контролери можуть поставити під сумнів неприбутковість і через фінансування витрат на підвищення кваліфікації головбуха за рахунок коштів НСЗУ. Адже, як відзначала НСЗУ:


Надавачі первинної медичної допомоги мають право витрачати кошти, отримані задоговором із НСЗУ, згідно зфінансовим планом, який затверджений власником, у тому числі і на додаткові послуги для пацієнтів (зокрема технічні та інші засоби) або на додаткові потреби (зокрема ремонт), за умови дотримання головної вимоги договору — надання медичної допомоги в повному обсязі, визначеному порядком надання первинної медичної допомоги та самим договором, а також з дотриманням принципу ефективного та цільового використання бюджетних коштів.

Лист НСЗУ від 27.11.2019 № 22142/2-17-19

Отже, аби контролери не поставили під сумнів неприбутковість через фінансування підвищення кваліфікації головбуха за рахунок коштів НСЗУ, перевірте, чи дотримуєте двох вимог.

Перша — ЗОЗ повністю забезпечує виконання умов договору з НСЗУ із надання медичної допомоги, тож може використати кошти на додаткові потреби.

Друга — витрати на підвищення кваліфікації головбуха передбачає фінансовий план КНП.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3529

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
45141

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2025»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
10540