У яких областях автономізувалися всі медзаклади?

У Вінницькій, Полтавській, Черкаській та Волинській областях автономізувалися всі спеціалізовані заклади охорони здоров'я
Загалом рівень автономізації в Україні становить 91%.

Автономізація — це одна з обов'язкових умов для підписання договорів з НСЗУ. НСЗУ з державного бюджету оплачуватиме роботу закладів, перетворених у КНП. Вони самостійно розпоряджатимуться отриманими грошима.

Статус КНП дозволяє встановлювати розмір заробітної плати для медичних та інших працівників в колективному договорі, а також не прив’язує розмір заробітні плати до ЄТС.

У яких областях автомізувалися всі медзаклади

20 змін у ліцензуванні медзакладів

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька:

«Станом на 15 січня по всій Україні 91% закладів по Україні автономізовано. Вони стали неприбутковими підприємствами. Тепер у керівника закладу більше свободи, влади і більше відповідальності. Це не лише відповідальність особисто керівника, а й місцевої влади перед населенням — чи зможуть вони забезпечити допомогу.

Решта лікувальних закладів ще в процесі. Необхідно вчасно отримати статус КНП та укласти договір, щоб напряму отримувати оплату з державного бюджету від НСЗУ з 1 квітня.

Важливим є також процес комп’ютеризації робочих місць лікарів, обрання медичної інформаційної системи та оновлення ліцензії».

Після автономізації заклад має оновити свою ліцензію. Відповідно до Закону про концесію, що в жовтні ухвалив парламент, строк оновлення ліцензії — 6 місяців (раніше було 3 місяці).

Також ВРУ запровадила спрощений режим автономізації медзакладів до кінця 2020 року. Тому кредитори державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що реорганізуються, не мають права вимагати від них виконання незабезпечених зобов’язань, припинення або дострокового виконання зобов’язання або забезпечення виконання зобов’язання. Згода кредитора на заміну боржника у зобов’язанні в такому разі не вимагається; обов’язкова оцінка майна не застосовується.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як штучний інтелект трансформує роботу керівника медичного закладу, лікаря та медсестри

Розглянемо основні способи застосування штучного інтелекту в роботі різних медичних працівників на основі аналітики української AI-платформи телефонії, колтрекінгу та аналітики дзвінків Ringostat
1452

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді