Чи звільнятимуть заступників з медсестринства: нове законодавство

Із 2019 року приймати нових працівників на посаду заступника головного лікаря з медсестринства не можна. А як щодо тих, хто працював на цій посаді раніше? Чи мають право такі працівники продовжувати виконувати свої обов’язки? У статті розтлумачуємо, що буде з посадою заступника головного лікаря з медсестринства у новому році
Зміст статті:
1. Як один розділовий знак багато галасу наробив 2. Що все-таки мав на увазі МОЗ 3. За яких умов керівник може звільнити заступника з медсестринства

Вас не звільнять. Якщо до 1 січня 2019 року ви працювали на посаді заступника головного лікаря з медсестринства, немає законних підстав звільняти вас після цієї дати. Але чому багато працівників закладів охорони здоров’я вирішили інакше, коли прочитали останні зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я» (далі — Довідник)? Розберемо все по порядку.

1. Як один розділовий знак багато галасу наробив

«МОЗ скасував посаду заступника головного лікаря з медсестринства», — така новина розлетілася в медичній спільноті та посіяла паніку, пов’язану зі страхом масових звільнень. Однак чи такий страшний вовк, як його малюють?

Посаду заступника головного лікаря з медсестринства дійсно виключили з Довідника. МОЗ заборонив призначати нових працівників на цю посаду наказом від 31.10.2018 № 1977(далі — Наказ № 1977). Так, до розділу «Вступ» Довідника додали абзац:

«З Випуску виключено кваліфікаційні характеристики таких посад для нових призначеньпісля 01 січня 2019 року: головний лікар лікувально-профілактичного закладу; головний лікар обласної, центральної міської, міської, центральної районної та районної лікарень заступник головного лікаря обласної, центральної міської, міської, центральної районної та районної лікарень; заступник головного лікаря з медсестринства. Працівники, які обіймали посади заступника головного лікаря з медсестринства до набрання чинності цього наказу продовжують виконувати свої обов’язки.» (Виділення напівжирним курсивом автора — прим. ред.).

Зверніть увагу на останнє речення — у ньому пропущена кома. Але де ж її мали поставити: після слова «медсестринства» чи після слова «наказу»? Саме від цього розділового знака залежить зміст речення, а отже і доля заступників головного лікаря з медсестринства після нового року.

Якщо поставити кому після слова «наказу», виходить, що заступники головного лікаря з медсестринства можуть продовжувати працювати на своїй посаді після нового року. Натомість приймати нових працівників на цю посаду керівники закладів охорони здоров’я не мають права. Усе логічно. Особливо, якщо зважати на коментар, який надала прес-служба МОЗ на офіційному сайті органу: «Нікого не звільнятимуть: усі головні лікарі та інші медичні працівники виконуватимуть свої функції без змін до кінця строку дії їхніх договорів».

Однак в інтернеті навіть на іменитих ресурсах з’явилась версія Наказу № 1977, у якій кома стоїть після слова «медсестринства». Через неї зміст речення змінюється так: заступники головного лікаря з медсестринства зможуть виконувати свої обов’язки лише до нового року, після — вже ні.

То яка версія правильна і де має стояти кома?

2. Що все-таки мав на увазі МОЗ

Якщо проаналізувати весь Наказ № 1977, стає зрозуміло: кому потрібно поставити після слова «наказу». В іншому випадку зміст речення нелогічний. До дня, коли Наказ № 1977набере чинності (тобто до 1 січня 2019 року), всі заступники головного лікаря з медсестринства і так виконуватимуть свої обов’язки. Немає жодних законних підстав звільняти їх чи переводити на інші посади. Тож окреме застереження про це зайве і суперечить правилам нормотворчої техніки.

Однак самими припущеннями керуватися в роботі не можемо. Тож для початку звернімося до «першоджерела» — проекту Наказу № 1977, який МОЗ викладав для обговорення. Виявляється, що в ньому цього спірного речення взагалі не було. Отже, зрозуміти думку МОЗ лише завдяки проекту Наказу № 1977 неможливо.

Найліпше, що можна зробити у цій ситуації, — запитати безпосередньо представників МОЗ, що ж вони мали на увазі. На наш запит МОЗ надав скановану копію Наказу № 1977, у якій дійсно пропущена кома в реченні, яке нас цікавить. З огляду на вказаний вище аналіз, всі заступники головного лікаря з медсестринства, які нині працюють, продовжують працювати на тій же посаді після нового року.

Керівники закладів охорони здоров’я не зобов’язані звільняти заступників головного лікаря з медсестринства чи переводити їх на інші посади.

Аналогічна ситуація у посади головного лікаря. Особи, які встигли до 1 січня 2019 року підписати трудові договори із закладом охорони здоров’я, будуть працювати за «старою» моделлю управління медичним закладом. Тобто такі працівники вирішуватимуть як адміністративні, так і власне медичні питання. Новації щодо поділу обов’язків між кількома посадами їх не стосуватимуться.

Отже, МОЗ створив Наказ № 1977 за принципом поступовості реформ у переліку посад закладу охорони здоров’я.

3. За яких умов керівник може звільнити заступника з медсестринства

Заклад самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис (п. 3 ст. 64 Господарського кодексу України). Тому керівник закладу охорони здоров’я має право прибрати посаду заступника головного лікаря з медсестринства зі штатного розпису і перевести таких працівників на іншу посаду. Однак він зобов’язаний обгрунтувати таке рішення з економічної точки зору. Наприклад, у штатному розписі тривалий час була вакантною посада заступника головного лікаря з медсестринства. Прийняття Наказу № 1977 — не є економічним обгрунтуванням, аби звільнити працівника.

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір керівник може розірвати завчасно, якщо відбулися зміни в організації роботи — ліквідація, реорганізація, банкрутство або перепрофілювання закладу, скорочення чисельності або штату працівників тощо (п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Керівники закладів охорони здоров’я мали право до 1 січня цього року вирішити, чи потрібна посада заступника головного лікаря з медсестринства у штатному розписі їхнього закладу. Якщо її вирішили скоротити, керівник мав перевести працівника за його згодою на іншу посаду. Якщо працівник не погоджувався на переведення чи у закладі не було вакантної посади, керівник мав право звільнити працівника на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП.

    Висновків два:

    • після 01.01.2019 неможливо вводити до штатного розпису закладу охорони здоров’я посаду заступника головного лікаря з медсестринства та відповідно призначати персонал на таку посаду;
    • усі заступники головного лікаря з медсестринства продовжують повноцінно виконувати свої обов’язки після 01.01.2019 (п. 3 Наказу № 1977) до моменту припинення трудових відносин.

    Отже, підстав хвилюватися немає. Заступники головного лікаря з медсестринства мають право працювати на своїй посаді після нового року. Керівник не має права звільнити вас лише тому, що Наказ № 1977 виключив посаду заступника з медсестринства із Довідника.



    зміст

    Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді