Перелік медичних закладів і посад медпрацівників: що змінили у 2022 році

Автор
шеф-редактор Експертус Кадри
Тримайте аналіз змін у переліках закладів охорони здоров’я, лікарських посад та посад професіоналів із вищою немедичною освітою. Нагадаємо, 09.06.2022 Мін’юст зареєстрував відповідний наказ МОЗ
Зміст статті:

МОЗ змінило своє бачення системи закладів охорони здоров’я. Це рішення посадовці зафіксували наказом від 01.02.2022 № 190. Напрацювання ще довоєнні, проте Мін’юст зареєстрував документ лише 9 червня. Перегляньмо новації.

Програма медичних гарантій: зміни

Зміна 1

Утратила чинність одна з редакцій наказу МОЗ від 28.10.2002 № 385. Так-так, саме того наказу, яким затверджено переліки закладів охорони здоров’я, лікарських посад, посад фармацевтів, посад фахівців з фармацевтичною освітою (асистентів фармацевтів), посад професіоналів у галузі охорони здоров’я, посад фахівців у галузі охорони здоров’я та посад професіоналів із вищою немедичною освітою у закладах охорони здоров’я. Яка саме — дивіться на скріні (рис.).

zminu_1.jpg

Рис. Скасована редакція наказу МОЗ

Розуміємо, що 2019 рік був давно, тож пригадаймо, що саме змінював наказ МОЗ від 13.05.2019 № 1064 (табл. 1).

Таблиця 1

Зміни в переліку ЗОЗ згідно з наказом МОЗ від 13.05.2019 № 1064

ДоданоВиключено

Заклад з надання психіатричної допомоги

Наркологічна лікарня
Наркологічний диспансер
Психіатрична лікарня
Психіатричний диспансер
Психоневрологічна лікарня
Наркологічний диспансер
Психіатрична лікарня (у т.ч. дитяча)
Психіатричний диспансер
Психоневрологічний диспансер
Наркологічна амбулаторія
Бюро судово-медичної експертизи (республіканське, обласне, міське)
Головне бюро судово-медичної експертизи України

Отже, уявімо, що цієї редакції не було. Проте це не означає, що МОЗ повернуло наркологічні лабораторії чи бюро судмедекспертизи. Ні, в чинній на сьогодні редакції посадовці залишили узагальнене поняття «заклад з надання психіатричної допомоги». Нам складно прокоментувати мотиви скасування наказу МОЗ № 1064, проте завдяки нашому аналізу ви не витрачали час на самостійний пошук змін.

✅✅✅ Мобілізація медичних працівників — 2022

Зміна 2

Знову повертаємося до переліків ЗОЗ і посад, адже МОЗ пропонує нову редакцію. У Таблиці 2 ми виділили маркером зміни 2022 року. Розділи, які залишилися без змін, не вказували.

Таблиця 2

Зміни в переліках ЗОЗ та посад у 2022 році

image71

Скачати

Окрім того, МОЗ замінило назви «психіатрична установа/лікарня/диспансер», «психоневрологічна лікарня/диспансер» назвами «заклади з надання психіатричної допомоги» у трьох нормативних документах:

  • Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595
  • Інструкція зі збору, сортування, транспортування, зберігання, дезінфекції та прання білизни у закладах охорони здоров’я, затверджена наказом МОЗ від 30.04.2014 № 293
  • Порядок проведення епідеміологічного нагляду за тифами і паратифами, затверджений наказом МОЗ від 18.12.2017 № 1620

До того ж наказ МОЗ «Про умови оплати праці працівників державних спеціалізованих установ судово-медичних та судово-психіатричних експертиз» від 17.06.2013 № 510 тепер має назву «Про умови оплати праці працівників державних спеціалізованих установ судово-медичних експертиз».



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді