Стандарти підготовки ліжка, заміни сорочки, профілактика пролежнів і задоволення деяких фізіологічних потреб пацієнта

Зручне перебування хворого у закладі охорони здоров’я, уникнення ускладнень, що можуть виникнути через недостатній догляд, — важливі умови одужання хворого, а також — успішного функціонування закладу. Ми продовжуємо публікувати стандарти догляду за пацієнтами, дотримання яких медичними працівниками має забезпечувати надання якісної допомоги

У разі наявності у закладі охорони здоров’я тяжкохворих пацієнтів на медичних сестер покладається обов’язок доглядати за ними. У догляді за хворими, що не здатні самостійно пересуватися, дбати про себе, важливе місце посідають:

  • підготовка ліжка;
  • заміна сорочки;
  • профілактика пролежнів;
  • задоволення основних фізіологічних потреб, таких як харчування та відправлення.

Важливо пам’ятати, що перед кожною процедурою слід пояснювати хворому її суть. Лише після надання пацієнтом згоди на проведення процедури її можна розпочинати.

Підготовка ліжка хворого та заміна його сорочки

Нерухомий пацієнт має лежати у ліжку максимально зручно. Правильно підготовлене ліжко є запорукою зручності для пацієнта. Варто пам’ятати, що будь-які дії медичної сестри, зокрема щодо зміни білизни, сорочки, мають бути акуратними. Зважаючи на тяжкий стан пацієнта, медичний персонал має мінімально його тривожити, завдавати якомога менше незручностей під час проведення процедур.

Стандарти підготовки ліжка для хворого та заміни його сорочки наведено відповідно у Додатках 1, 2.

Профілактика пролежнів

Профілактика пролежнів у хворого — складна та комплексна робота, до якої слід залучити і медичний персонал, і рідних пацієнта. Насамперед хворого слід забезпечити збалансованим харчуванням. Їжа має містити вітаміни групи В, вітамін С, азот, сірку, фосфор, кальцій — вони позитивно впливають на кровообіг. Також слід розвивати у пацієнта навички самодопомоги, заохочувати його самостійно змінювати у ліжку положення, за можливості — підніматись і вставати. Крім того, варто навчити родичів та осіб, які дбають про хворого, правильному догляду за ним.

Медична сестра повинна змінювати положення тяжкохворого кожні 2 години; двічі на день — оброблювати його шкіру. Також важливо слідкувати за регулярністю випорожнень хворого, проводити профілактику та лікування нетримання сечі, калу.

Дії медичної сестри, які необхідно виконувати задля профілактики пролежнів у хворого, наведено у Додатку 3.

Задоволення потреби тяжкохворого у харчуванні та вживанні рідини

При годуванні тяжкохворого важливими є вміння та терпіння медичної сестри. Саме від професіоналізму медичного працівника залежить, як пацієнт харчуватиметься у закладі охорони здоров’я (див. Додаток 4).

Щоб забезпечити задоволення потреби пацієнта у їжі, медична сестра повинна знати:

  • принципи організації харчування пацієнтів у відділеннях стаціонару, пов’язані з цим санітарно-гігієнічні вимоги;
  • загальні принципи лікувального харчування;
  • раціональний вплив лікувального харчування на перебіг захворювання.

Медична сестра має усвідомлювати значення лікувального харчування для видужування пацієнтів, а також знати, що лікувальне харчування базується на щадному принципі та принципі заміщення (табл.).

Основні принципи лікувального харчування

Назва

Опис

Щадний принцип

Охоплює оберігання хворої системи або органа та корекцію.

1. Оберігання хворої системи або органа передбачає фізичне, механічне, хімічне оберігання системи чи органа

2. Корекція базується на збалансованості харчування щодо білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, кількості рідини

Принцип заміщення

У разі потреби хворому вводять ті речовини, яких в організмі бракує, що і стало причиною захворювання. Наприклад, хворому надають продукти, багаті на вітаміни при авітамінозі чи харчові білки при виникненні хвороби від тривалого «лікувального» голодування

Також медична сестра повинна вміти:

  • організовувати харчування пацієнтів у відділенні стаціонару;
  • складати порційну вимогу;
  • здійснювати контроль за продуктовими передачами та вмістом тумбочок і холодильників.

Задля годування тяжкохворого медична сестра має знати умовно-рецепторні подразники для збудження апетиту у людини, а саме низку умовних рефлексів, пов’язаних з часом споживання, запахом їжі, її зовнішнім виглядом, сервіруванням, з усіма обставинами, які передують споживанню їжі.

Також при організації годування хворих вона має враховувати те, що всілякі подразники больового характеру чи негативні емоції можуть позбавити хворого апетиту.

Під час роздачі їжі обов’язково дотримуватися чистоти рук, одягу. Посуд, столові прибори, підноси, засоби транспортування мають бути відмінної чистоти. Їжа має бути теплою, свіжоприготовленою, смачною, мати привабливий вигляд.

Подача судна тяжкохворому

Вчасна та правильна подача судна тяжкохворому та його підмивання (за потреби) позбавляє пацієнта незручностей, підтримує гігієну, а отже й забезпечує профілактику попрілостей, інфекційних захворювань. Стандарт подачі хворому судна наведено у Додатку 5.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Слід пам’ятати, що грубе підкладання та виймання судна спричиняє швидке виникнення пролежнів у тяжкохворих.

Від редакції

Шановні читачі! На сторінках наступних випусків журналу «Довідник головної медичної сестри» ви знайдете чимало корисних, зручних та практичних матеріалів із стандартизації надання медичної допомоги пацієнтам, рекомендацій з поліпшення якості медичної допомоги, методичних розробок щодо індикаторів якості медичної допомоги та багато іншого. Аби наше видання було ще кориснішим для вас, надсилайте ваші побажання та пропозиції на редакційну електронну пошту: gms@Експертус.com.ua

Додаток 1

СТАНДАРТ

підготовки ліжка хворого

Оснащення:

ліжко з пружинною сіткою; функціональне ліжко; матрац з наматрацником; простирадло; ковдра з підковдрою; дві подушки пір’яні чи пухові з наволочками; два рушники (для обличчя та ніг); халат з поміткою «для заміни білизни»; гумові рукавички; промаркований клейончастий мішок.

Порядок виконання:

Етап виконання

Послідовність дій

Підготовчий

1. Надягніть халат з поміткою «для заміни білизни», гумові рукавички

2. Поясніть хворому суть процедури й отримайте його згоду на її проведення

3. На спеціальну каталку візьміть пакет чистої білизни для підготовки ліжка хворого. Подушки покладіть так, щоб нижня лежала рівно та дещо виступала з-під верхньої, а верхня опиралась на спинку ліжка (нижня з пір’я, верхня з пуху)

4. Хворого вкрийте ковдрою з підковдрою. Залежно від пори року ковдра має бути бавовняною або вовняною

5. Забезпечте хворого двома рушниками для обличчя та для ніг

Основний

1. На сітку покладіть матрац з наматрацником. Матрац має бути достатньої товщини, рівним — без випинань чи западин. Матрац для тяжкохворих (хірургічних, гінекологічних тощо) з нетриманням сечі, калу обшийте на 2/3 довжини клейонкою або надавайте хворим у спеціальному наматрацнику, щоб запобігти забрудненню матрацу

2. Зверху постеліть чисте простирадло, його краї підігніть під матрац. У разі потреби постеліть тяжкохворим пелюшки або невеликі простирадла під поперекову ділянку і таз

3. Під голову хворого покладіть дві подушки з наволочками

Заключний

1. Зніміть халат, покладіть у промаркований клейончастий мішок

2. Зніміть гумові рукавички й опустіть їх у дезінфікуючий розчин

3. Після виписування хворого здайте матрац, ковдру, подушки до дезінфекційної камери, а постільну білизну — до пральні

4. Зробіть помітку в листку призначень про заміну білизни

Додаток 2

СТАНДАРТ

заміни сорочки хворого

Оснащення:

простирадло; наволочка; підковдра; сорочка (чоловіча або жіноча); труси чоловічі або жіночі; два рушники; гумові рукавички; халат з поміткою «для заміни білизни»; промаркований клейончастий мішок.

Порядок виконання:

Етап виконання

Послідовність дій

Підготовчий

1. Надягніть халат з поміткою «для заміни білизни», чисті гумові рукавички

2. Поясніть хворому суть процедури й отримайте його згоду на її проведення

Основний

1. Підведіть руки під крижі хворого, який перебуває у положенні лежачи, візьміть край сорочки й обережно підніміть її ззаду до потилиці, а спереду — до грудей

2. Підніміть обидві руки хворого. Зніміть скатану навколо шиї сорочку через голову, потім вивільніть руки хворого, знявши рукави. Сорочку покладіть у промаркований клейончастий мішок

3. Надягніть хворому нову сорочку у зворотному порядку: спочатку надягніть рукави, а потім перекиньте сорочку через голову та розкрийте її під тілом хворого і на його грудях

4. Надайте хворому зручного положення та вкрийте

Заключний

1. Зніміть халат, покладіть у промаркований клейончастий мішок

2. Зніміть гумові рукавички й опустіть їх у дезінфікуючий розчин

3. Вимийте і висушіть руки

Примітки.
1. Якщо у пацієнта хвора рука, то спочатку зніміть рукав зі здорової, а потім з хворої руки. Надягайте сорочку у зворотному порядку, починаючи з хворої руки.

2. Якщо тяжкохворому необхідний повний спокій, то використайте сорочку, що має розріз уздовж усієї спини. Надягніть сорочку лише на руки хворого, а край закладіть йому під спину та розправте.

Додаток 3

СТАНДАРТ

профілактики пролежнів

Оснащення:

вода тепла; мило туалетне; серветка полотняна, рушник; клейонка; таз; чиста постільна білизна; чиста натільна білизна; стерильний перев’язувальний матеріал; 10%-вий розчин камфорного спирту; 1%-вий розчин саліцилового спирту; 40%-вий розчин етилового спирту; слабкий розчин оцту (1 столова ложка на склянку води); 5%-вий розчин калію перманганату; 1%-вий спиртовий розчин брильянтового зеленого; 1–10%-ва синтоміцинова емульсія; 1%-ва стрептоцидова емульсія; мазь Вишневського; гумові рукавички.

Порядок виконання:

Етап виконання

Послідовність дій

Підготовчий

1. Поясніть хворому суть процедури й отримайте його згоду на її проведення

2. Надягніть гумові рукавички

Основний

1. Змініть положення тяжкохворого, перевіривши стан ділянки шкіри, на яку діє тиск

2. Перевірте білизну хворого — вона має бути чистою, сухою, без складок, без крихт їжі

3. Надайте хворому такого положення, щоб маса тіла була рівномірно розподіленою, тобто на кожну частину тіла діяв рівномірний тиск. Використовуйте спеціальні пристосування та ліжка з надувними матрацами, протипролежневі установки або звичайні подушки. Під голову покладіть плоско одну подушку, другу подушку — під кутом 45° до першої. З боків під руки хворого також покладіть подушки. Під кисті рук і під ноги покладіть маленькі подушки

4. Під ділянки можливого утворення пролежнів підкладіть бавовняні торбинки, наповнені просом

5. При нетриманні сечі та калу підкладіть під сідниці хворого двошаровий бавовняний підкладний круг, наповнений просом, а всередину поставте посудину для збору випорожнень

6. Протріть місця можливого утворення пролежнів тампоном або серветкою, просякнутою 10%-вим розчином камфорного спирту, 1%-вим розчином саліцилового спирту або 40%-вим розчином етилового спирту

Заключний

1. Знезаразьте перев’язувальний матеріал

2. Зніміть гумові рукавички та опустіть їх у дезінфікуючий розчин

3. Вимийте і висушіть руки

Примітки.

1. У разі почервоніння шкіри періодично розтирайте її сухим рушником для поліпшення кровообігу та змащуйте 5%-вим розчином калію перманганату.

2. Пролежні у початковій стадії обмийте холодною перевареною з милом водою, висушіть, протріть 70%-вим розчином етилового спирту.

3. Змастіть пролежні 1%-вим розчином брильянтового зеленого, потім накладіть суху асептичну пов’язку.

4. У разі некрозу видаліть змертвілі тканини, рану накрийте стерильною серветкою, просякнутою розчином фурациліну 1:5000. Після очищення рани накладайте на неї мазеві пов’язки (10%-ва синтоміцинова мазь, 10%-ва стрептоцидова мазь).

Додаток 4

СТАНДАРТ

годування тяжкохворого

Оснащення:

надліжковий столик; тарілка глибока; тарілка мілка; ложка; виделка; склянка або чашка; напувальниця; поліхлорвінілова трубка; серветка чи рушник.

Порядок виконання:

Етап виконання

Послідовність дій

Підготовчий

1. До моменту споживання пацієнтом їжі завершіть усі необхідні лікувальні процедури

2. Запропонуйте пацієнту здійснити фізіологічні відправлення

3. Допоможіть вимити руки

4. Простежте, щоб санітарка опорожнила всі судна та сечоприймачі

5. Простежте, щоб санітарка прибрала та провітрила палати

6. Якщо пацієнт не може сидіти у ліжку, надайте йому положення напівсидячи, трохи піднявши підголівник ліжка або підклавши під спину кілька подушок

7. Шию та груди прикрийте серветкою чи рушником

8. За наявності надліжкового столика встановіть його перед пацієнтом на потрібному рівні

9. Вимийте та висушіть руки

Основний

1. Годуйте тяжкохворого з ложки невеликими порціями з достатніми паузами, щоб він мав можливість добре прожувати та не похлинувся.

2. За відсутності апетиту проявіть до кожного пацієнта індивідуальний підхід:

  • на одного пацієнта вплиньте ласкою, переконанням;
  • на другого — суворістю;
  • третьому дозвольте вибрати одну з дозволених страв, що в цей день є у роздавальній

3. Якщо тяжкохворому складно жувати, дайте йому рідку або протерту їжу

4. Не давайте пацієнту гарячу їжу

5. Не дозволяйте пацієнту розмовляти під час годування, щоб їжа не потрапила до дихальних шляхів

6. Не наполягайте на тому, аби пацієнт з’їв усю їжу одразу; після невеликої перерви підігрійте їжу та за можливості продовжуйте годування тяжкохворого

7. Якщо тяжкохворий не ковтає, не вливайте їжу до рота силоміць, оскільки потрапляння їжі до дихальних шляхів може спричинити тяжке ускладнення

8. Рідку їжу давайте пацієнту з напувальниці. Для цього можна використати поліхлорвінілову трубку завдовжки 20–25 см і звичайну чашку або склянку

Заключний

1. Надайте пацієнту зручного положення

2. Невикористану їжу і брудний посуд віднесіть до їдальні

3. Вимийте і висушіть руки

Додаток 5

СТАНДАРТ

подачі судна тяжкохворому

Оснащення:

  • судно; клейонка; туалетний папір; блідо-рожевий розчин перманганату калію; ватні або марлеві тампони; корнцанг; гумові рукавички.

Порядок виконання:

Етап виконання

Послідовність дій

Підготовчий

1. Поясніть хворому суть процедури й отримайте його згоду на її проведення

2. Надягніть гумові рукавички

Основний

1. Ополосніть судно теплою водою та залиште у ньому трохи води

2. Попросіть пацієнта підняти таз, підстеліть під сідниці клейонку та підставте судно так, щоб промежина розташовувалася над великим отвором судна, а трубка або звужений кінець судна були повернуті у бік колін

3. Забезпечте пацієнта туалетним папером. Прикрийте його ковдрою та залиште на певний час одного

4. Після дефекації обережно вийміть судно та клейонку з-під пацієнта, щоб не розхлюпати вміст. Накрийте судно кришкою та винесіть у туалет

5. Вилийте вміст судна в унітаз, вимийте судно проточною водою

6. За потреби підмийте пацієнта

Заключний

1. Продезінфікуйте судно, клейонку

2. Зніміть гумові рукавички й опустіть їх у дезінфікуючий розчин

3. Вимийте і висушіть руки



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді