На бланку лікарняного зроблено чотири однакових помилки: чи можна вважати їх одним виправленням

Лікар припустився однієї і тієї самої помилки у назві місяця чотири рази. Виправлення зробив правильно та завірив печаткою «Для листків непрацездатності». Але комісія із соціального страхування установи вирішила, що лікар зробив чотири виправлення на бланку лікарняного і це суперечить Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності. Чи правомірне таке рішення комісії?

Відповідно до частини першої статті 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105­XIV (у редакції Закону України від 28.12.2014 № 77­VIII) підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Листок непрацездатності заповнюється відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136­ос/1406 (далі — Інструкція № 532).

Пунктом 4.5 Інструкції № 532 передбачено, що у разі помилок у тексті листка непрацездатності здійснюється виправлення тексту, що підтверджується записом «Виправленому вірити», підписом лікуючого лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

На бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

У наведеній ситуації виправленню підлягають чотири записи, некоректно зроблені на бланку листка непрацездатності. Тому такий листок непрацездатності оплаті не підлягає та потребує заміни.

Оскільки листок непрацездатності не був оплачений, то згідно з абзацом першим пункту 1.14 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455, за рішенням лікарсько­консультаційної комісії лікувально­профілактичного закладу, в якому його видано, видається новий листок непрацездатності з позначкою «дублікат» на підставі довідки з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю не проводилася.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді