Право медичних працівників виписувати наркотичні (психотропні) лікарські засоби

Лікар якої спеціальності має право виписувати хронічно хворому наркотичні (психотропні) лікарські засоби? Чи може лікар виписувати наркотичні (психотропні) лікарські засоби самостійно, чи це має робити комісія у складі декількох лікарів?

Відповідно до пункту 26 Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.05.2013 № 333 (далі — Порядок № 333), препарати наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів відповідно до медичних показань призначають лікарі або в установлених Міністерством охорони здоров’я України випадках — фельдшери.

Відповідно до пункту 1 Правил виписування рецептів та вимог­замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2005 № 360, рецепти на лікарські засоби і вироби медичного призначення виписують лікарі закладів охорони здоров’я незалежно від форм власності та підпорядкування згідно з видами медичної практики, на які було видано ліцензію Міністерством охорони здоров’я України, та відповідно до лікарських посад.

Фельдшери закладів охорони здоров’я незалежно від форм власності та підпорядкування мають право виписувати рецепти хворим із затяжними і хронічними захворюваннями у разі продовження лікуючим лікарем курсу лікування із зазначенням своєї посади та завіренням цього рецепта власним підписом та печаткою закладу охорони здоров’я.

Лікарі можуть виписувати наркотичні лікарські засоби самостійно. Відповідно до пункту 26 Порядку № 333 призначення препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів хворим на строк понад 10 днів здійснює лікуючий лікар з обов’язковим обгрунтуванням необхідності подальшого застосування таких препаратів, про що робиться запис у медичній карті хворого. Листок призначень зберігається у медичній карті хворого.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді