Як закладу первинки укласти договір з НСЗУ

200
Автор
адвокат з медичного права юридичної фірми «Ілляшев та Партнери»

Запитання

Як закладу первинної медичної допомоги укласти договір з НСЗУ?

Відповідь

Співпрацювати з НСЗУ можуть усі заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності й лікарі-ФОПи.

Додаткове фінансування ЗОЗ: де віднайти кошти

Для того щоб укласти договори на оплату медичних послугподайте звернення на сайті НСЗУ. Після цього НЗСУ проаналізує наявне медичне обладнання, персонал, ліцензії, дозвільні документи, необхідні, щоб надавати медичні послуги (п. 4-1 Порядку укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженого постановою КМУ від 25.04.2018 № 410далі — Постанова № 410).

Якщо НСЗУ під час перевірки встановить, що заклад відповідає вимогам та стандартам, то укладе з вами Договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій (далі — Договір). Типову форму Договору КМУ затвердив Постановою № 410.

За умовами Договору, ваш заклад зобов’язується надавати медичні послуги за програмою медичних гарантій пацієнтам, а замовник (НСЗУ) зобов’язується оплачувати такі послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.

Згідно з Договором пацієнт набуває права отримувати медичні послуги з ПМД, коли укладе з лікарем, який надає таку допомогу, декларацію.

Переважно медичний заклад та НСЗУ підписують додаток до Договору щодо спеціальних умов надання медичних послуг з ПМД. Згідно із цим додатком, надавач ПМД зобов’язується:

  • своєчасно застосовувати методи профілактики, зокрема проводити профілактичні огляди, та направляти на необхідні дослідження;
  • своєчасно та в повному обсязі проводити профілактичні щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень в Україні;
  • надавати медичні послуги з ПМД після закінчення часу прийому пацієнтів, а також у вихідні, святкові та неробочі дні;
  • надавати пацієнтам послуги згідно із зазначеним у системі графіком;
  • надавати пацієнтам технічну можливість записатися на прийом до медичного працівника чи на інші медичні послуги за телефоном або в електронній формі.

Утім, перш ніж остаточно вирішити, чи контрактуватися з НСЗУ, ознайомтеся з проблемами, які найчастіше трапляються в такій справі.

Урахуйте проблеми, через які заклади часто не отримують коштів за надані послуги. Серед них найпоширеніші технічні, як-от:

  • документообіг у закладі електронний, тому в разі збоїв у роботі серверів НСЗУ не можна виписати рецепти або електронні направлення пацієнту;
  • через брак зв’язку під час формування запису або через помилку в роботі програмного забезпечення медичний заклад ризикує не отримати коштів за пацієнта, якому надав послугу ПМД.

Ще одна проблема — помилки в медичних записах, які роблять лікарі в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) щодо наданих послуг. Такі помилки часто призводять до втрати фінансування. Тому систематично контролюйте записи і вчасно виправляйте помилки, щоб отримати від НСЗУ оплату за усі послуги, які надав заклад.

Отже, маєте змогу створити фінансово успішний проєкт. Для цього стратегічно правильно оберіть територію надання послуг, точно прорахуйте кількість персоналу, коректно підберіть медичне обладнання, дотримуйте умов Договору та додатків до нього, виконуйте інші вимоги законодавства. А також продумайте систему контролю медичних записів в ЕСОЗ та рішення в разі технічних збоїв системи.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензування медичної практики: оновлена форма Відомостей про стан матеріально-технічної бази

Із 02.06.2024 заповнюйте і подавайте оновлену форму Відомостей про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня
2263

Форма № 086/о: медична довідка для вступу до закладів освіти

Довідку за формою № 086/о видає лікар первинної медичної допомоги після завершення повного обстеження і винесення лікарського висновку про стан здоров’я. Це медичний документ для подання до закладів освіти всіх рівнів
221660

Меланома: протокол лікування

Другий понеділок травня — Усесвітній день меланоми. У лікуванні пацієнтів із злоякісною меланомою шкіри керуйтесь уніфікованим клнічним протоколом, який МОЗ затвердив наказом від 09.16.2023 № 1064
102