Як оформити роботу лікарів поліклініки у стаціонарі

213
Автор
провідний консультант з питань охорони здоров'я

Запитання

Як є способи оформлення роботи лікарів поліклініки у стаціонарі?

Відповідь

Оформте залучення лікарів амбулаторно-поліклінічних підрозділів до роботи в стаціонарі як сумісництво або чергування.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Сумісництво

Якщо є вакантні посади лікарів у стаціонарі, укладіть трудовий договір за сумісництвом. Врахуйте, що сумісник виконує роботу у вільний від основної роботи час (ч. 1 ст. 102-1 Кодексу законів про працю України; КЗпП). Тому режим роботи сумісника має відрізнятися від режиму роботи за основною посадою, який передбачають правила внутрішнього трудового розпорядку.

Як правило, сумісникам встановлюють індивідуальний режим роботи або неповний робочий час, але сумісник може працювати на повну зайнятість. Із 25 листопада 2022 року законодавство не містить жодних обмежень щодо тривалості роботи для сумісників.

Питання роботи змінами, включно з нічними, регулюють Галузеві правила внутрішнього трудового розпорядку для працівників закладів, установ, організацій та підприємств системи охорони здоров’я України, затверджені наказом МОЗ від 18.12.2000 № 204-о. Вони встановлюють, що тривалість щоденної роботи, зокрема й час початку і закінчення щоденної роботи, перерви для відпочинку та приймання їжі, визначають графіки змінності.

Чергування у графіку слід поставити у нічні або вихідні дні, так буде дотримана вимога роботи у вільний від основної роботи час.

Алла Худякова шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
За алгоритмом створіть сильну медичну команду та виведіть якість послуг ЗОЗ на новий рівень. Станьте лідером, до якого прислухається весь медичний персонал

Чергування

Якщо штатні посади зайняті, але лікарів для чергування не вистачає через хворобу або відпуски працівників, залучайте до чергувань у стаціонарі, лікарів амбулаторно-поліклінічних підрозділів за їхньою згодою. Причому маєте право залучати їх до чергувань у вихідні, святкові та неробочі дні.

Працівники можуть чергувати як у межах місячної норми їхнього робочого часу, так і понад цю норму. Чергування в межах норми робочого часу здійснюється за рахунок зменшення тривалості робочого часу лікаря на амбулаторному прийомі.

Також маєте право залучати лікарів за їхньою згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без займання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.

Увага! Залучення працівників до чергувань понад місячну норму робочого часу можливе тільки в тих випадках, коли в закладі відсутні вакантні посади за цією спеціальністю.

У такому разі оплачуйте роботу, яку працівники виконують у робочі дні тижня, понад оклад, а у вихідний день за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (абз. 9 п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінсоцполітики і МОЗ від 05.10.2005 № 308/519далі — Умови).

Чергування у нічний час лікарям оплачуйте додатково. Розміри такої доплати установлені в пункті 3.2 Умов.

Докладніше про те, яких працівників можна залучати до чергувань у стаціонарі, правила роботи змінами, облік робочого часу та оплату чергувань, читайте в окремій консультації.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30497

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
85419